Derde symposium op de Vondellaan

29 september 2023

Op de School voor Zorg en Welzijn Leiden aan de Vondellaan werd dinsdag voor de derde keer een leerzaam symposium georganiseerd. De opening werd verricht door schooldirecteur Margriet Pool en het thema van de dag “De kracht van beweging” bracht zij meteen in de praktijk door alle werkbegeleiders te vragen om even te gaan staan. Daarna noemde ze nog diverse andere beroepen en taken zodat iedereen wel een keer uit zijn/haar stoel kwam. Hier bleek uit dat de bijna 100 deelnemers een gemêleerd gezelschap vormden, er waren zorgprofessionals uit alle branches en docenten aanwezig. Het doel van de middag was voor iedereen hetzelfde: Het werkveld en onderwijs nog hechter aan elkaar koppelen om zo een krachtige leeromgeving voor onze studenten te creëren. Een leeromgeving waarin we gezamenlijk innovatieve, sterke en deskundige professionals opleiden en begeleiden.

Vol energie

Wie “bewegen.is.leven” nog niet volgt op Instagram, moet dat zeker even doen. Bewegingsagoog Joël Kruisselbrink laat daar zien hoe hij vooral ouderen aan het bewegen krijgt. Uiteraard deed hij met de zaal ook een paar oefeningen zodat iedereen vol energie aan het symposium begon. Dagvoorzitter en adjunct-directeur Sylvia Dolkemade gaf daarna het woord aan Karel Kans van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap. Hij ging met de zaal in gesprek over innovaties die de zorg beter maken. Wie daarbij vooral belangrijk zijn, zijn volgens hem nieuwsgierige studenten met gevoel voor urgentie. Resultaten uit onderzoek kunnen zo sneller worden toegepast in de praktijk. Dat het CIV ook in beweging is bleek uit het feit dat op hetzelfde moment op de Aspasialaan een Masterclass Infuuszorg op afstand en een Masterclass over de slimme pleister plaatsvond.

Pitches

Het tweede deel van het symposium bestond uit diverse pitches die gegeven werden door vertegenwoordigers vanuit het werkveld. Uit iedere pitch kwam een vraag aan de zaal, bijvoorbeeld: “Hoe betrek je collega’s bij je werkzaamheden binnen het leernetwerk?” Of: “Hoe kan je als coach meer op maat begeleiden?” Met zo’n vraag gingen de deelnemers in kleine groepjes uiteen en er werden later antwoorden met elkaar gedeeld en besproken. Er werden diverse conclusies getrokken en sommigen kwamen opvallend vaak terug, zoals het belang van positieve feedback geven, studenten uit hun comfortzone halen (dan leren ze het meest) en weet wie je student is en wat er allemaal in zijn of haar bagage zit. Aan het eind van de middag bedankte Sylvia de aanwezigen, er hing een fijne energie en er is goed met elkaar gesproken en naar elkaar geluisterd. En, zo zei ze: “Zoek elkaar op. Zoek Mondriaan op. Als je ergens meer over wil weten dan weten wij heel vaak wie er een antwoord op je vraag heeft. Opleiden doen we samen!"

Meer nieuws lezen

Symposium 2024 – Samen maken we Mondriaan

26 april 2024: Iedereen werkt mee aan succesvolle nieuwe editie Lees verder

Studenten halen 567 euro op voor ALS fonds

19 april 2024: Meer opgehaald dan verwacht Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten