Duurzaamheid in het beroep

6 oktober 2021

Vliegende auto’s en ondergrondse pakketdiensten waar je via een bovengronds luikje pakketjes kan pakken. Niet meer in de rij staan in de supermarkt, maar boodschappen online bestellen en ophalen bij een distributiecentrum. Palmeilanden bij Scheveningen en geen bomen langs de weg, maar zonnepanelen. Dat is hoe de eerstejaarsstudenten van het ROC Mondriaan BOL niveau 4 Bouw & Infra een duurzame toekomst voor zich zien.

In opdracht van de gemeente
Afgelopen schooljaar is het keuzedeel “Duurzaamheid in het beroep” aangeboden aan eerstejaarsstudenten. De studenten leerden kennis maken met het containerbegrip duurzaamheid. Vervolgens leerden zij dit begrip toe te passen in de Bouw- en infrasector. Met de gemeente als opdrachtgever, gingen studenten aan de slag in vier Haagse wijken: Vroondaal, het Regentessekwartier, de Binckhorst en het gebied De Zandmotor, vlakbij Ockenburgh. Zij moesten van deze vier wijken ‘Haagse wijken van de toekomst’ maken. Een duurzaam ontwerp gericht op het jaar 2050.

Out-of-the-box
Tijdens de ontwerpfase kwam veel naar voren: de combinatie van out-of-the-box denken en duurzaamheid zorgde voor veel creativiteit bij studenten. Twee groepen hebben gebruik gemaakt van hun digitale vaardigheden en hebben een virtuele maquette gemaakt in het programma SketchUp. Een andere groep heeft een fysieke maquette gemaakt met behulp van een 3D-printer en de laatste groep maakte een maquette van lego.

Kers op de taart
De coronacrisis maakte het lastig voor studenten in het afgelopen jaar. Een groot deel van het jaar werd er zowel fysiek als online lesgegeven. Dit had gelukkig weinig invloed op de wilskracht en de motivatie van de studenten. Zij hebben doorgezet en een mooi product afgeleverd. De kers op de taart was de presentatie aan een beleidsmedewerker van het programmateam Energietransitie Den Haag.


Meer nieuws lezen