Tien jaar Zaak & Co

16 april 2015

Vandaag vierde het succesvolle coachingsproject Zaak & Co van ROC Mondriaan het tienjarig jubileum in het Kyocerastadion in Den Haag. Zaak & Co koppelt mbo-studenten van ROC Mondriaan aan enthousiaste vrijwilligers vanuit de overheid en het bedrijfsleven, met het doel de jongeren meer perspectief te bieden op hun opleiding en hun toekomstige beroep. Zaak & Co zorgt ervoor dat de jongere beter de weg vindt in de samenleving waarbij de coach als carrière-kruiwagen dienst doet. Dat Zaak & Co succesvol is en aanspreekt, bleekt uit de aanwezigheid van vele wethouders onderwijs en economie uit de regio. Behalve Ingrid van Engelshoven van Den Haag waren er nog vijf aanwezig uit Leidschendam-Voorburg(2), Rijswijk (2) en Wassenaar. Ook Den Haag FM was aanwezig > kijk en luister.

Businesscoach
Doel van Zaak & Co is mbo-studenten te begeleiden, motiveren en stimuleren om zo de kans op uitval te verkleinen. Uiteindelijke doel is de opleiding met een kwalificatie af te ronden en met succes de overstap naar de arbeidsmarkt te maken. De vrijwillige coaches worden businesscoaches genoemd en zijn afkomstig van ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties in Haaglanden. De businesscoaches leren op hun beurt jongeren met een geheel andere achtergrond beter kennen en helpen hen gedurende hun opleiding bij allerlei vragen en problemen.

Werving
Focus van Zaak &Co ligt op terugdringen schooluitval maar op een positieve manier: de student krijgt de kans zich te ontwikkelen op persoonlijke vaardigheden, een kijkje in de keuken te nemen en een netwerk op te bouwen. Studenten worden geworven in de lessen, zowel op vrijwillige basis als passend in de opleiding. Er is altijd behoefte aan nieuwe coaches: hoe groter/uitgebreider het coachbestand, hoe meer maatwerk geleverd kan worden in de match

1245 matches
Zaak & Co is voortgekomen uit een in 2005 opgericht samenwerkingsverband van ROC Mondriaan met BiC Haaglanden (een platform voor maatschappelijk betrokken ondernemen) en de Gemeente Den Haag die het project mede financieel mogelijk maakt. Het is onderdeel van de Haagse Educatieve Agenda en Geslaagd in het vak. Jaarlijks komen 150 koppelingen (matches) tot stand wat na tien jaar een stand van 1245 matches oplevert. De formule blijkt bijzonder succesvol. Inmiddels is een soortgelijk project opgezet in Amsterdam. Meer weten of coach worden? Ga naar de informatiepagina Zaak & Co.


Meer nieuws lezen