Appel en een ei

7 oktober 2014

‘’De competenties duidelijk, fanatiek, direct, assertief en vriendelijk, vind ik passen bij mij,’ aldus Kayleigh van der Hoeven van het Maris College tijdens het ondernemersvaardighedenspel vandaag aan het Leeghwaterplein ten overstaan van 50 andere vmbo-ers. ‘’En daarom past kickboksen zo goed bij mij, de vriendelijkheid heb ik nodig om te krijgen wat ik wil en wat ik worden wil dat weet ik nog niet…’,’zo sloot ze het spel af waarna een daverend applaus klonk.

Bijna 100 vmbo-ers van het Maris College, het Corbulo en het Veurs Voorburg waren de hele dag druk in de weer om zich ondernemersvaardigheden eigen te maken. De dag werd mede inhoudelijk vormgegeven door 25 van onze eigen studenten van de School voor Commerciële Economie, Uiterlijke verzorging en de School voor Handel. De focus lag vooral op het stimuleren van ’ondernemend gedrag’.

In de workshop ‘’ Voor een appel en een ei’’ leerden de vmbo-ers hoe je door te netwerken van een dubbeltje een kwartje kunt maken. Het waargebeurde verhaal van een man in de VS die met een eenvoudige pen op pad ging en na 1,5 jaar via ruilhandel met een Ferrari terugkwam sprak de jongeren erg aan. Het kwam heel erg dichtbij en werd daardoor geloofwaardig toen ze hoorden dat onlangs studenten van Mondriaan tijdens een introductieweek met een appel en een ei op pad werden gestuurd en … met een breedbeeldtelevisie terug kwamen.

Tot slot de Marshmallow Challenge. Teams van circa zes vmbo-ers en MBO-ers deden een poging de hoogste toren te maken van spaghetti en marshmallows. Hoe begin je? Hoe leg je het fundament? Meteen met breekbare spaghetti de hoogte in of kort maar stevig beginnen? Wie bepaalt? Werktekening maken? Conclusie: Samenwerken blijkt noodzakelijk om een beste teamdoel te bereiken.

De VMBO-MBO ondernemersdag werd georganiseerd in het kader van Geslaagd in het Vak. Onderwijs, Ondernemers en Overheden (drie O’s) in Haaglanden slaan de handen ineen om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren. Een van de speerpunten is ondernemerschap en ondernemend gedrag te borgen in het onderwijs. De activiteiten zijn onderdeel van de HEA (de Haagse Educatieve Agenda) en worden mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag.


Meer nieuws lezen