Wat leer je bij de opleiding

Meewerkend horecaondernemer

Jij runt straks een bedrijf in de (kleinschalige) horeca

Als meewerkend horecaondernemer run je straks een bedrijf in de (kleinschalige) horeca. Denk hierbij aan (grand) café’s en restaurants. Zit het ondernemen in je bloed en wil je een eigen horecabedrijf beginnen? Dan past deze opleiding bij jou!

Tijdens je opleiding leer je alles over het opzetten van een horecabedrijf, het omgaan met personeel en gasten, productkennis, verschillende talen en natuurlijk financieel management. Alles wat je in de theorielessen leert, kun je direct ten uitvoer brengen tijdens de vele projecten en evenementen. Een van de projecten is bijvoorbeeld het HorecaOndernemersPlein. In het tweede jaar start je samen met een aantal klasgenoten je eigen restaurant in de school. (lees meer onder Praktische informatie - Opleidingsprogramma)

Voor het starten van een eigen onderneming moet je vaardig zijn in het ondernemen en het schrijven van een ondernemersplan. Zowel de opleiding Manager/ondernemer Horeca (hotel) als de opleiding Meewerkend horeca ondernemer bieden dit aan. Als het jouw droom is een eigen horecaonderneming te starten dan is deze opleiding de beste keuze.

Voor havisten
Ben je een havist? Neem dan contact met ons op voor informatie over onze speciale verkorte trajecten voor havisten.


Waar kun je werken?

De opleiding Meewerkend Horeca Ondernemer (MHO) leidt op tot ondernemer in de horeca. Ook kun je met deze opleiding een leidinggevende functie bekleden. Denk daarbij aan een functie als leidinggevende in restaurant, grand-café, strandtent of lunchroom. We zien ook dat een aantal van onze studenten ander werk gaan doen, zoals werken bij de verkoop van een koffiemerk, werken bij Personeelszaken of door gaan in de patisserie.

Bezoek een locatie

Wil je deze opleiding doen?

Niveau 4
3 jaar

augustus
bol

Contact


Heb je vragen?

Kom dan naar één van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via: 088-6663301 of info.hotelmanagement@rocmondriaan.nl.


Wist je dat...

het schoolgebouw met de restaurants en hotel volledig gerenoveerd zijn?

Module locaties anchor

Praktische informatie


Vooropleiding

  • vmbo-diploma theoretische leerweg, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg Bij voorkeur met examen in economie en/of wiskunde en naast Engels een tweede vreemde taal
  • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo

Of

  • Havo-diploma (versneld traject mogelijk)

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. Vanwege corona krijg je voor het schooljaar 2021-2022 eenmalig 50% korting op het lesgeld en cursusgeld. Voor een bol-opleiding bedraagt in het schooljaar 2021-2022 het lesgeld € 608,00 in plaats van €1.216,00. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO.

Bijkomende kosten:
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening.

meew horeca ond

Let op:
- bij instroom na het eerste leerjaar moeten kleding/schoenen worden aangeschaft.

Intake

Voor je intake verwachten wij een persoonlijk dossier. Dit bestaat uit een motivatiebrief, een vragenlijst over de opleiding en jouw inschatting over de studiebelasting. Het is belangrijk dat je goed weet waar je aan begint.

Eigenschappen

Je hebt durf en je bent een doorzetter. Een dienstverlenende instelling, flexibiliteit, enthousiasme en creativiteit zijn daarbij belangrijk. Je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit en je beschikt over ondernemersvaardigheden. Je kunt goed plannen en samenwerken. Je kunt communiceren in verschillende talen.

Stage

In je gehele opleiding loop je in totaal 960 uur stage. MBO-studenten krijgen vaak een (kleine) stagevergoeding. Het blijft echter stage lopen dus de bedrijven zijn dit niet verplicht. Je stage moet je zelf regelen. Je gaat zelf op zoek naar een bedrijf dat je aanspreekt en goed bij je past. Je solliciteert zelf, natuurlijk word je bijgestaan door de stagecoördinator van school.

Je loopt in het eerste jaar 160 uur stage, in het tweede jaar 260 uur en in het derde jaar 540 uur. De school zorgt altijd voor jouw veiligheid maar kijk even op onze Q&A pagina over Corona wat de laatste stand van zaken is rondom (buitenland)stages. Op het moment dat het niet mogelijk is om stage te lopen krijg je een vervangende opdracht, zodat je niet in de knel komt aan het einde van de opleiding.

Vrijstelling

Soms is het mogelijk vrijstelling van onderwijstijd te krijgen. Dat hangt af van je werkervaring, diploma’s of eerder gevolgde opleidingen en cursussen. Voor de opleiding Meewerkend horecaondernemer is vrijstelling van onderwijstijd helaas niet mogelijk.

Opleidingsprogramma

De opleiding duurt 3 jaar. In drie jaar heb je een pittig theorie programma afgewisseld met praktijk. Het lesprogramma is een mix van theorielessen, stage en praktijklessen. En hoewel het afwisselend wordt aangeboden moet je er rekening mee houden dat er soms echt dagen bij zullen zitten waarin je soms 6 klokuren theorielessen volgt. In een week zijn er 2 dagen dat je in ieder geval met je beroep bezig bent in de praktijk. Je krijgt onder meer les in:

  • Ondernemen (o.a. bedrijfseconomie en boekhouding)
  • Management (je leert leidinggeven, zowel praktisch, maar ook theoretisch krijg je de nodige kennis aangeleerd)
  • Koken en serveren (je krijgt theorielessen over warenkennis, drankenkennis, serveer-technieken, Sociale hygiëne, HACCP en hoe je gastvrij kan zijn en hoe de regels (met een moeilijk woord ‘etiquette’) zijn.
  • Duits en Engels
  • Rekenen
  • Nederlands
  • Burgerschap en Loopbaan

Uiteraard hoort hier ook huiswerk bij. Ook moet je goed jouw agenda bijhouden en zorgen dat je alles op tijd af hebt. Je wordt per slot van rekening opgeleid voor manager is het logisch dat je eerst jezelf moet leren ‘’managen’’

In jaar 1 volg je tot de kerst 2 dagen praktijk op school. Je gaat gelijk koken voor echte gasten in een van onze restaurants. Na de kerst is er in de instructie verdieping op koken en serveren en ga je 1 dag in de week stage lopen. In het tweede jaar is er tot de kerst praktijk in een van onze restaurants en na de kerst start het HOP (Horeca Ondernemers project). De HOP houdt in dat je met een projectgroep een eigen restaurant op gaat zetten bij ons op school. Je leert hier hoe het is om je eigen restaurant op te starten en waar je allemaal aan moet denken. In jaar drie heb je geen praktijkvakken meer op school, maar ga je het bedrijfsleven in om hier je leidinggevende taken te leren.

Tijdens jaar 1 en 2 volg je dus praktijk- en theorielessen op school en werk je samen aan een projecten. Ook doe je meerdere weken per jaar veel praktijkervaring op in een van de horecagelegenheden van de school. De eerste twee jaren ligt de nadruk op…
- Vaktechniek zoals koken, serveren, barwerkzaamheden, sociale hygiëne en productkennis
- Managementonderdelen zoals financieel management, personeelsmanagement en marketing
- Talen zoals Nederlands, Engels en Duits
- Rekenen

In het derde leerjaar ga je 2 dagen per week werken en leren in een stagebedrijf en ben je 3 dagen per week op school. Tijdens dit laatste jaar werk je o.a. aan het ondernemingsplan en voer je allerlei leidinggevende taken en opdrachten uit. Verspreid over het jaar doe je examen in alle onderdelen die nodig zijn om na je opleiding je eigen bedrijf te beginnen!

Jij runt straks een bedrijf in de (kleinschalige) horeca

Als meewerkend horecaondernemer run je straks een bedrijf in de (kleinschalige) horeca. Denk hierbij aan (grand) café’s en restaurants. Zit het ondernemen in je bloed en wil je een eigen horecabedrijf beginnen? Dan past deze opleiding bij jou!

Tijdens je opleiding leer je alles over het opzetten van een horecabedrijf, het omgaan met personeel en gasten, productkennis, verschillende talen en natuurlijk financieel management. Alles wat je in de theorielessen leert, kun je direct ten uitvoer brengen tijdens de vele projecten en evenementen. Een van de projecten is bijvoorbeeld het HorecaOndernemersPlein. In het tweede jaar start je samen met een aantal klasgenoten je eigen restaurant in de school. (lees meer onder Praktische informatie - Opleidingsprogramma)

Voor het starten van een eigen onderneming moet je vaardig zijn in het ondernemen en het schrijven van een ondernemersplan. Zowel de opleiding Manager/ondernemer Horeca (hotel) als de opleiding Meewerkend horeca ondernemer bieden dit aan. Als het jouw droom is een eigen horecaonderneming te starten dan is deze opleiding de beste keuze.

Voor havisten
Ben je een havist? Neem dan contact met ons op voor informatie over onze speciale verkorte trajecten voor havisten.


Waar kun je werken?

De opleiding Meewerkend Horeca Ondernemer (MHO) leidt op tot ondernemer in de horeca. Ook kun je met deze opleiding een leidinggevende functie bekleden. Denk daarbij aan een functie als leidinggevende in restaurant, grand-café, strandtent of lunchroom. We zien ook dat een aantal van onze studenten ander werk gaan doen, zoals werken bij de verkoop van een koffiemerk, werken bij Personeelszaken of door gaan in de patisserie.

Wil je deze opleiding doen?

Niveau 4
3 jaar

augustus
bol

Contact


Heb je vragen?

Kom dan naar één van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via: 088-6663301 of info.hotelmanagement@rocmondriaan.nl.

Module locaties anchor

Hier kun je deze opleiding volgen


Verder studeren?


Een hoog percentage van onze afgestudeerden stroomt door in het HBO en volgt daar opleidingen als Bedrijfseconomie, HRM, International Business, Facility management of de makelaardij.

Bekijk ook eens...


Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.

Op zoek naar een specifieke opleiding?