Vind je het leuk om met mensen te werken? Stap jij makkelijk op mensen af: van jong tot oud, lichamelijk en geestelijk gezond of juist beperkt? Wil je dat iedereen gelijke mogelijkheden en kansen krijgt? En weet jij als geen ander met je enthousiasme het verschil te maken? Kies dan voor de opleiding Sociaal Werker!
Werken als sociaal werker betekent werken met mensen van elke leeftijd en elke achtergrond. Je brengt mensen met elkaar in contact. Je ondersteunt personen en groepen met vragen op het gebied van financiën, regelingen en voorzieningen, wonen en leefbaarheid in de buurt, werk en vrijwilligerswerk, lichamelijke en psychische gezondheid. Je kan juridisch advies geven en activiteiten organiseren. Je bedenkt en organiseert allerlei activiteiten, vaak voor kinderen of ouderen. Dat doe je bijvoorbeeld vanuit een wijkcentrum of welzijnsorganisatie.
In het eerste jaar maak je kennis met verschillende doelgroepen zoals kinderen, jongeren en licht verstandelijk beperkten met sociale problemen zoals schulden. Je komt te weten hoe je onderzoekt aan welke ondersteuning mensen behoefte hebben. Je leert hoe je een plan van aanpak maakt voor een probleem van één persoon of voor een groepsactiviteit. Dit pas je toe in projecten in de praktijk. Je krijgt basis communicatietrainingen, creatieve vakken en studievaardigheden en verdiept je in jezelf, je mogelijkheden en je leerpunten.
In het tweede jaar loop je twee dagen stage. In de lessen leer je over sociale voorzieningen, hoe je groepen begeleidt, hoe je mensen stimuleert om hun eigen problemen zelfstandig op te lossen en hun eigen netwerk in te schakelen. Waar nodig behartig je de belangen van jouw cliënten of doelgroep. Er staan andere groepen en problemen centraal, denk aan ouderen, laaggeletterden, opvoedproblemen, jongerenproblematiek, eenzaamheid en mantelzorg.
Ook krijg je in het tweede jaar communicatietrainingen op een gevorderd niveau.
In het derde jaar loop je twee dagen per week stage. In de lessen komen onderwerpen aan de orde op het gebied van je loopbaan en je eigen deskundigheid en werken in een organisatie.
Tijdens de opleiding worden verschillende keuzedelen aangeboden. Je kunt kiezen uit:
Ondernemend gedrag,
Wijkgericht werken,
Voorbereiding hbo of overbruggen van (interculturele) diversiteit.
De lessen die je tijdens de opleiding Sociaal Werk volgt bereiden je goed voor op de arbeidsmarkt. Je volgt beroepsgerichte vakken waarin je kennis opdoet over de verschillende doelgroepen en methodieken. Daarnaast krijg je rekenen, Engels, Nederlands en Loopbaan en Burgerschap.
Je hebt een positieve houding. Je bent nieuwsgierig, onderzoekend en ondernemend. Je staat open voor iedereen, je doet je best om je goed in te leven in anderen ongeacht hun achtergrond, geslacht, levensovertuiging, leeftijd of lichamelijke en geestelijke beperkingen. Je vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. En dat niemand uitgesloten wordt. Je geeft zelf het goede voorbeeld.
Je wilt nadenken over hoe je zelf handelt en waar je jezelf verder in kan ontwikkelen. Je moet met iedereen kunnen samenwerken, ook (juist) met ‘moeilijke’ mensen. Je neemt zelf initiatief: je stapt makkelijk op mensen af. Je neemt ook zelf verantwoordelijkheid: in je eigen leerproces, in communicatie met anderen en in het uitvoeren van taken/opdrachten.
Je bent ondernemend, nieuwsgierig en werkt aan de verbetering van het welzijn van personen en groepen. Je stimuleert mensen om zo zelfstandig mogelijk mee te doen in de maatschappij. Tijdens deze opleiding leer je de fijne kneepjes van het vak en kun je je verder ontwikkelen.
Veelgestelde vragen
Heb je al gekeken of jouw antwoord hier tussen staat?
Heb je een andere vraag?
Nog niet helemaal kunnen vinden wat je zoekt? Wij helpen je graag verder.
Ga jij het maken
Meld je aan voor deze opleiding en start met het bouwen aan je toekomst.