Breng jij mensen, van jong tot oud graag in verbinding met elkaar?
Vind je het leuk om met mensen te werken? Stap jij makkelijk op mensen af: van jong tot oud, lichamelijk en geestelijk gezond of juist beperkt? Wil je dat iedereen gelijke mogelijkheden en kansen krijgt? En weet jij als geen ander met je enthousiasme het verschil te maken? Kies dan voor de opleiding Sociaal Werker!
LET OP: Meld jij je aan na 1 mei 2022?
In verband met het hoge aantal aanmeldingen voor de opleiding Sociaal Werker en de baankansen zal de opleiding er in het eerste jaar anders uit zien voor studenten die zich na 1 mei 2022 aanmelden. Wanneer je je aanmeldt voor de opleiding Sociaal Werker na 1 mei kom je in onze oriëntatie- en schakelklas. In dit programma ga je je oriënteren en kom je erachter wat jouw kwaliteiten en talenten zijn. Past de opleiding Sociaal werker het beste bij jou en zet jij je hier helemaal voor in. Dan vervolg je deze opleiding. Past een andere opleiding beter bij jou? Dan is er bij voldoende inzet, de mogelijkheid om over te stappen naar een opleiding die het beste bij jou past.
Heb je vragen over onze oriëntatie- en schakelklas? We beantwoorden ze graag! Neem contact met ons op via zow@rocmondriaan.nl of bel ons op 088-6665400.
Twijfel je nog tussen verschillende opleidingen? Neem dan contact op met ons Studie Info Punt . Zij helpen je graag verder met het maken van een keuze voor een opleiding die bij het beste jou past.
Is dit werk iets voor jou?
Werken als sociaal werker betekent werken met mensen van elke leeftijd en elke achtergrond. Je brengt mensen met elkaar in contact. Je ondersteunt personen en groepen met vragen op het gebied van financiën, regelingen en voorzieningen, wonen en leefbaarheid in de buurt, werk en vrijwilligerswerk, lichamelijke en psychische gezondheid. Je kan juridisch advies geven en activiteiten organiseren. Je bedenkt en organiseert allerlei activiteiten, vaak voor kinderen of ouderen. Dat doe je bijvoorbeeld vanuit een wijkcentrum of welzijnsorganisatie.
Je bent ondernemend, nieuwsgierig en werkt aan de verbetering van het welzijn van personen en groepen. Je stimuleert mensen om zo zelfstandig mogelijk mee te doen in de maatschappij.
Wat leer je tijdens de opleiding?
De opleiding duurt drie jaar.
In het eerste jaar maak je kennis met verschillende doelgroepen zoals kinderen, jongeren en licht verstandelijk beperkten met sociale problemen zoals schulden. Je komt te weten hoe je onderzoekt aan welke ondersteuning mensen behoefte hebben. Je leert hoe je een plan van aanpak maakt voor een probleem van één persoon of voor een groepsactiviteit. Dit pas je toe in projecten in de praktijk. Je krijgt basis communicatietrainingen, creatieve vakken en studievaardigheden en verdiept je in jezelf, je mogelijkheden en je leerpunten.
In het tweede jaar loop je twee dagen stage. In de lessen leer je over sociale voorzieningen, hoe je groepen begeleidt, hoe je mensen stimuleert om hun eigen problemen zelfstandig op te lossen en hun eigen netwerk in te schakelen. Waar nodig behartig je de belangen van jouw cliënten of doelgroep. Er staan andere groepen en problemen centraal, denk aan ouderen, laaggeletterden, opvoedproblemen, jongerenproblematiek, eenzaamheid en mantelzorg. Ook krijg je in het tweede jaar communicatietrainingen op een gevorderd niveau.
In het derde jaar loop je twee dagen per week stage. In de lessen komen onderwerpen aan de orde op het gebied van je loopbaan en je eigen deskundigheid en werken in een organisatie.
Tijdens de opleiding worden verschillende keuzedelen aangeboden.
Je kunt kiezen uit:
• Ondernemend gedrag;
• Wijkgericht werken;
• Voorbereiding hbo of overbruggen van (interculturele) diversiteit.
De lessen die je tijdens de opleiding Sociaal werk volgt bereiden je goed voor op de arbeidsmarkt. Je volgt beroepsgerichte vakken waarin je kennis opdoet over de verschillende doelgroepen en methodieken. Daarnaast volg je rekenen, Engels, Nederlands en Loopbaan en Burgerschap.
Waar kun je werken?
Als sociaal werker kun je gaan werken bij welzijnsinstellingen, organisaties voor maatschappelijke opvang of gehandicaptenzorg.
Wil je deze opleiding doen?
Contact
Wil jij meer weten over deze opleiding? Kom dan naar een van onze Open Dagen of neem contact met ons op via zow@rocmondriaan.nl.
Leer, groei & geef door