
Horeca Ondernemer
Ben jij klaar om je eigen horecabedrijf te starten? Als horecaondernemer leer je alles wat je nodig hebt om jouw droom te verwezenlijken. Met deze opleiding ben je in staat om een breed scala aan bedrijven in de horeca te runnen, zoals een restaurant, grandcafé, lunchroom, cocktailbar, of zelfs je eigen strandtent. Als ondernemerschap jouw passie is en je graag zelfstandig aan de slag gaat, dan is deze opleiding op jouw lijf geschreven!
Tijdens de opleiding Horeca Ondernemer leer je alles wat je nodig hebt om een eigen bedrijf te starten, te runnen en succesvol te maken. Je leert koken en serveren. Je krijgt les in het Duits en Engels om gasten optimaal te bedienen. Dit ga je in de praktijk brengen tijdens projecten en je stage. Daarnaast schrijf je een ondernemersplan en ontwikkel je de vaardigheden die essentieel zijn voor het starten van een eigen horecabedrijf en het leidinggeven aan personeel. In het derde leerjaar start je zelf een horecabedrijf op school, zodat je in de praktijk kunt ervaren hoe het is om een bedrijf te runnen. Als het jouw droom is om een eigen horecaonderneming te beginnen, dan is deze niveau 4-opleiding de perfecte keuze.
Waar kun je werken?
Met de opleiding Horeca Ondernemer word je opgeleid tot een succesvolle ondernemer binnen de horecabranche. Naast het ondernemerschap biedt de opleiding ook de mogelijkheid om leidinggevende functies te bekleden. Denk hierbij aan leidinggevende functies binnen restaurants, grandcafés, beachclubs of lunchrooms.
Op weg naar een eigen zaak.
Wil je meer weten over onze school en deze opleiding? Bekijk dan snel onze vlog.


Wist je dat...
je bij ons les krijgt in onze eigen restaurants en hotel?
Kijk op onze website waar jij straks je praktijklessen kunt volgenPraktische informatie
Vooropleiding
- Een vmbo-diploma theoretische leerweg, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg
- Een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
Kosten
Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.
Bijkomende kosten
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, gereedschappen, werkkleding, excursies en andere activiteiten.
Basisuitrusting:
Voor je opleiding gebruik je vakspecifieke gereedschappen: voor de kappersopleiding heb je bijvoorbeeld kappersscharen nodig en voor de koksopleiding koksmessen. De school zorgt ervoor dat die basisuitrusting aanwezig is. Je kunt er ook voor kiezen om die basisuitrusting zelf te kopen, omdat je bijvoorbeeld je eigen kappersscharen of koksmessen wilt hebben. Dat is niet verplicht, maar is een eigen vrijwillige keus. Let op: in de tabel zijn wel bedragen opgenomen bij de onderwijsbenodigdheden voor bijvoorbeeld de kappersschaar of koksmessen maar die hoeven dus niet verplicht aangeschaft te worden.
Onderwijsbenodigdheden:
Voor elke opleiding heb je persoonlijke spullen nodig om het onderwijs te volgen, zoals: boeken, laptop, softwarelicenties of werk- of sportkleding en schoenen. Deze onderwijsbenodigdheden schaf je zelf aan, we proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. We werken samen met een leverancier maar je mag de spullen ook elders kopen.
Vrijwillige bijdrage:
Een vrijwillige bijdrage vragen we voor activiteiten, zoals excursies, studiereizen of feesten. Doe je mee aan de activiteit, dan betaal je de kosten die ervoor gerekend worden. Mocht je niet deelnemen dan krijg je een alternatief programma aangeboden. Deelname aan de activiteit is vrijwillig. Meedoen aan de activiteiten is geen voorwaarde om je diploma te behalen.
Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van je leerjaar en het keuzedeel waar je in zit. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:
Intake
Je wordt uitgenodigd voor een (online) intake gesprek nadat er een volledig intakedossier is aangeleverd. Dit dossier bestaat uit: Een vragenlijst over de opleiding en jouw inschatting over de studiebelasting. Het is belangrijk dat je goed weet waar je aan begint. Ook heb je een doorstroomformulierformulier van de middelbare school nodig. Daarnaast ontvangen wij graag je diploma en cijferlijst. Wanneer je (nog) niet in het bezit bent van een diploma kun je ons jouw meest recente cijferlijst sturen.
Eigenschappen
Voor de opleiding Horeca Ondernemer is het belangrijk om goed te kunnen communiceren, van gastvrijheid te houden, meerdere dingen tegelijk te kunnen doen, problemen goed op te kunnen lossen, aandacht te hebben voor details, een goede leider te zijn, snel te kunnen aanpassen aan veranderingen en klanttevredenheid belangrijk te vinden. Hoewel deze eigenschappen niet verplicht zijn, kunnen ze je wel helpen om goed te presteren in de opleiding,
Stage
Gedurende de volledige duur van je opleiding is het vereist om in totaal 960 uur stage te lopen. Als MBO-student is er doorgaans een (bescheiden) stagevergoeding beschikbaar, maar het is belangrijk om te realiseren dat stagelopen op zichzelf staat en bedrijven niet verplicht zijn om hieraan mee te werken.
Je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen van je stage. Dit houdt in dat je op zoek gaat naar een bedrijf dat aansluit bij jouw interesses en goed bij je past. Je dient zelf te solliciteren, waarbij de stagecoördinator van school je uiteraard zal ondersteunen en adviseren. In het eerste jaar van de opleiding loop je 160 uur stage, in het tweede jaar 280 uur en in het derde jaar 520 uur.
Opleidingsprogramma
Het onderwijsprogramma van deze 3-jarige opleiding is opgebouwd uit modules van een half jaar, die elk gericht zijn op specifieke onderwerpen. In het eerste jaar staan de modules Culinary Art en Restaurant Service centraal, waarbij je ook stage loopt. Het tweede en derde jaar richten zich op leidinggeven en ondernemen en daarnaast loop je ook stage. Maar dat is niet alles! In het derde jaar ga je zelfs een echt bedrijf opstarten op school, om zo jouw ondernemersvaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Naast deze praktijkervaring biedt de opleiding ook theoretische vakken zoals rekenen, Nederlands, Duits, Engels, burgerschap en loopbaanoriëntatie. Tijdens de opleiding volg je bovendien nog drie keuzedelen. Kortom, deze opleiding biedt jou een uitgebalanceerde mix van praktijkervaring en theoretische kennis, zodat jij de vaardigheden ontwikkelt die nodig zijn om succesvol te zijn als Horeca Ondernemer.
Hier kun je deze opleiding volgen
Koningin Marialaan 9
Bekijk deze locatieVerder studeren?
Een hoog percentage van onze afgestudeerden stroomt door in het HBO en volgt daar opleidingen als Bedrijfseconomie, HRM, International Business, Facility management of de makelaardij.
Bekijk ook eens...
Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.
Contact
Heb je vragen?
Kom dan naar één van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via: 088-6663301 of mailto:info.hotelmanagement@rocmondriaan.nl.