Horeca Ondernemer

Horeca Ondernemer

Wil je een eigen horecabedrijf starten? Zit het ondernemen in je bloed? Dan past de opleiding Horeca Ondernemer perfect bij jou!

Als Horeca Ondernemer run je straks een bedrijf horeca. Denk hierbij aan (grand) café’s en restaurants.

Tijdens je opleiding leer je alles over het opzetten van een horecabedrijf, het omgaan met personeel en gasten, productkennis, verschillende talen en natuurlijk financieel management. Alles wat je in de theorielessen leert, kun je direct ten uitvoer brengen tijdens de vele projecten en evenementen. Een van de projecten is bijvoorbeeld het HorecaOndernemersPlein. In het derde jaar start je samen met een aantal klasgenoten je eigen restaurant in de school. (lees meer onder Praktische informatie - Opleidingsprogramma)

Voor het starten van een eigen onderneming moet je vaardig zijn in het ondernemen en het schrijven van een ondernemersplan. Zowel de opleiding Manager/ondernemer Horeca (hotel) als de opleiding Horeca Ondernemer bieden dit aan. Als het jouw droom is een eigen horecaonderneming te starten dan is deze opleiding de beste keuze.

Waar kun je werken?

De opleiding Horeca Ondernemer leidt op tot ondernemer in de horeca. Ook kun je met deze opleiding een leidinggevende functie bekleden. Denk daarbij aan een functie als leidinggevende in restaurant, grand-café, strandtent of lunchroom. We zien ook dat een aantal van onze studenten ander werk gaan doen, zoals werken bij de verkoop van een koffiemerk, werken bij personeelszaken of door gaan in de patisserie.

Op weg naar een eigen zaak.

Ontdek meer dan 200 opleidingen in sectoren zoals Horeca, Sport, Techniek, Economie en Zorg.

Wist je dat...

het schoolgebouw met de restaurants en hotel volledig gerenoveerd zijn?

Kijk op onze nieuwe website waar jij straks je praktijklessen kunt volgen

Praktische informatie

Vooropleiding

 • vmbo-diploma theoretische leerweg, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg
  Bij voorkeur met examen in economie en/of wiskunde en naast Engels een tweede vreemde taal
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo

Of

 • Havo-diploma (versneld traject mogelijk)

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. Voor een bol-opleiding bedraagt in het schooljaar 2022-2023 het lesgeld € 1.239,-. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO.

Bijkomende kosten

Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, gereedschappen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding. Hierover hoor je meer aan het begin van je opleiding van de school waar je de opleiding gaat volgen. Heb je hierover al vragen voordat je je gaat aanmelden? Neem dan contact op. We helpen je graag.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Leermiddelen (boeken, readers, licenties): afhankelijk van het leerjaar waar je in zit tussen de € 60,- en € 475,-.
Kleding: vaak in het eerste leerjaar tussen de € 400,- en € 450,-.
Vrijwillige bijdrage: afhankelijk van het leerjaar waar je in zit tussen de € 95,- en € 620,-.

Intake

Je wordt uitgenodigd voor een (online) intakegesprek nadat er een volledig intakedossier is aangeleverd. Dit dossier bestaat uit: Een vragenlijst over de opleiding en jouw inschatting over de studiebelasting. Het is belangrijk dat je goed weet waar je aan begint. Ook heb je een doorstroomformulierformulier van de middelbare school nodig. Daarnaast ontvangen wij graag je diploma en cijferlijst. Wanneer je (nog) niet in het bezit bent van een diploma kun je ons jouw meest recente cijferlijst sturen.

Eigenschappen

Je hebt durf en je bent een doorzetter. Een dienstverlenende instelling, flexibiliteit, enthousiasme en creativiteit zijn daarbij belangrijk. Je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit en je beschikt over ondernemersvaardigheden. Je kunt goed plannen en samenwerken. Je kunt communiceren in verschillende talen.

Stage

In je gehele opleiding loop je in totaal 960 uur stage. MBO-studenten krijgen vaak een (kleine) stagevergoeding. Het blijft echter stage lopen dus de bedrijven zijn dit niet verplicht.
Je stage moet je zelf regelen. Je gaat zelf op zoek naar een bedrijf dat je aanspreekt en goed bij je past. Je solliciteert zelf, natuurlijk word je bijgestaan door de stagecoördinator van school.

Je loopt in het eerste jaar 160 uur stage, in het tweede jaar 260 uur en in het derde jaar 540 uur.
De school zorgt altijd voor jouw veiligheid maar kijk even op onze Q&A pagina over Corona wat de laatste stand van zaken is rondom (buitenland)stages. Op het moment dat het niet mogelijk is om stage te lopen krijg je een vervangende opdracht, zodat je niet in de knel komt aan het einde van de opleiding.

Vrijstelling

Soms is het mogelijk vrijstelling van onderwijstijd te krijgen. Dat hangt af van je werkervaring, diploma’s of eerder gevolgde opleidingen en cursussen. Voor de opleiding Horeca Ondernemer is vrijstelling van onderwijstijd helaas niet mogelijk.

Opleidingsprogramma

De opleiding duurt 3 jaar. In drie jaar heb je een pittig theorie programma afgewisseld met praktijk. Het lesprogramma is een mix van theorielessen, stage en praktijklessen. En hoewel het afwisselend wordt aangeboden moet je er rekening mee houden dat er soms echt dagen bij zullen zitten waarin je soms 6 klokuren theorielessen volgt. In een week ben je veel bezig met je toekomstig beroep in de praktijk. Daarnaast krijg je ook theorielessen:

 • Ondernemen (o.a. bedrijfseconomie en boekhouding)
 • Management (je leert leidinggeven, zowel praktisch, maar ook theoretisch krijg je de nodige kennis aangeleerd)
 • Koken en serveren (je krijgt theorielessen over warenkennis, drankenkennis, serveer-technieken, Sociale hygiëne, HACCP en hoe je gastvrij kan zijn en hoe de regels (met een moeilijk woord ‘etiquette’) zijn.
 • Duits en Engels
 • Rekenen
 • Nederlands
 • Burgerschap en Loopbaan
 • Keuzedelen: (o.a. Bier, wijn, digitale skills, online marketing, doorstroom HBO)

Uiteraard hoort hier ook huiswerk bij. Ook moet je goed jouw agenda bijhouden en zorgen dat je alles op tijd af hebt. Je wordt per slot van rekening opgeleid voor manager is het logisch dat je eerst jezelf moet leren ‘’managen’’

Het eerste schooljaar is opgebouwd uit twee modules van 16 weken, waarbij per module 1 thema centraal staat (culinary art, restaurant service). Naast de praktijk op school, loop je 160 uur stage in een erkend leerbedrijf.

In het tweede jaar ligt de verdieping in de horeca en de basis van ondernemen, marketing en leidinggeven. Uiteraard heb je praktijk op school, en daarnaast loop je 260 uur stage in een erkend leerbedrijf..

Het derde leerjaar is opgesplitst in twee blokken. In een blok ga je 540 uur stagelopen en start je je eigen horecabedrijf (HOP) op school. In het andere blok schrijf je een ondernemeringsplan en rond je alle theorievakken af.

De HOP (Horeca Ondernemers project) houdt in dat je met een projectgroep een eigen restaurant op gaat zetten bij ons op school. Je leert hier hoe het is om je eigen restaurant op te starten en je leert leidinggevende vaardigheden in te zetten, en hoe het is om een eigen horecabedrijf te runnen.

Hier kun je deze opleiding volgen

Koningin Marialaan 9

Bekijk deze locatie

Verder studeren?

Een hoog percentage van onze afgestudeerden stroomt door in het HBO en volgt daar opleidingen als Bedrijfseconomie, HRM, International Business, Facility management of de makelaardij.

Bekijk ook eens...

Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.

Manager / Ondernemer horeca (hotel)

Niveau 4, bol Meer over deze opleiding

Contact

Heb je vragen?

Kom dan naar één van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via: 088-6663301 of info.hotelmanagement@rocmondriaan.nl.

Op zoek naar een specifieke opleiding?