Horeca Ondernemer

Horeca Ondernemer

Wil je een eigen horecabedrijf starten? Zit het ondernemen in je bloed? Dan past de opleiding Horeca Ondernemer perfect bij jou!

Als Horeca Ondernemer run je straks een bedrijf in de horeca. Denk hierbij aan (grand) café’s en restaurants.

Tijdens je opleiding leer je alles over het opzetten van een horecabedrijf, het omgaan met personeel en gasten, productkennis, verschillende talen (Nederlands, Engels en Duits) en natuurlijk financieel management. Alles wat je in de theorielessen leert, kun je meteen toepassen tijdens de vele projecten en evenementen. Een van de projecten is bijvoorbeeld het HorecaOndernemersProject. In het derde jaar start je samen met een aantal klasgenoten je eigen restaurant in de school. (lees meer onder Praktische informatie - Opleidingsprogramma)

Voor het starten van een eigen onderneming moet je weten hoe je een ondernemingsplan schrijft en een onderneming runt. Zowel de opleiding Manager/ondernemer Horeca (hotel) als de opleiding Horeca Ondernemer bieden dit aan. Als het jouw droom is een eigen horecaonderneming te starten dan is deze opleiding de beste keuze.

Waar kun je werken?

De opleiding Horeca Ondernemer leidt op tot ondernemer in de horeca. Ook kun je met deze opleiding een leidinggevende functie bekleden. Denk daarbij aan een functie als leidinggevende in restaurant, grand-café, beach club of lunchroom. We zien ook dat een aantal van onze studenten ander werk gaan doen, zoals werken bij personeelszaken, in de verkoop bij een koffiemerk of doorgaan in de patisserie.

Op weg naar een eigen zaak.

Wil je meer weten over onze school en deze opleiding? Bekijk dan snel onze vlog.

Wist je dat...

je bij ons les krijgt in onze eigen restaurants en hotel?

Kijk op onze website waar jij straks je praktijklessen kunt volgen

Praktische informatie

Vooropleiding

 • vmbo-diploma theoretische leerweg, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg
  Bij voorkeur met examen in economie en/of wiskunde en naast Engels een tweede vreemde taal
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. Voor een bol-opleiding bedraagt in het schooljaar 2022-2023 het lesgeld € 1.239,-. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO.

Bijkomende kosten
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, gereedschappen, werkkleding, excursies en andere activiteiten.

Basisuitrusting:
Voor je opleiding gebruik je vakspecifieke gereedschappen: voor de kappersopleiding heb je bijvoorbeeld kappersscharen nodig en voor de koksopleiding koksmessen. De school zorgt ervoor dat die basisuitrusting aanwezig is. Je kunt er ook voor kiezen om die basisuitrusting zelf te kopen, omdat je bijvoorbeeld je eigen kappersscharen of koksmessen wilt hebben. Dat is niet verplicht, maar is een eigen vrijwillige keus. Let op: in de tabel zijn wel bedragen opgenomen bij de onderwijsbenodigdheden voor bijvoorbeeld de kappersschaar of koksmessen maar die hoeven dus niet verplicht aangeschaft te worden.

Onderwijsbenodigdheden:
Voor elke opleiding heb je persoonlijke spullen nodig om het onderwijs te volgen, zoals: boeken, laptop, softwarelicenties of werk- of sportkleding en schoenen. Deze onderwijsbenodigdheden schaf je zelf aan, we proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. We werken samen met een leverancier maar je mag de spullen ook elders kopen.

Vrijwillige bijdrage:
Een vrijwillige bijdrage vragen we voor activiteiten, zoals excursies, studiereizen of feesten. Doe je mee aan de activiteit, dan betaal je de kosten die ervoor gerekend worden. Mocht je niet deelnemen dan krijg je een alternatief programma aangeboden. Deelname aan de activiteit is vrijwillig. Meedoen aan de activiteiten is geen voorwaarde om je diploma te behalen.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van je leerjaar en het keuzedeel waar je in zit. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Leerjaar Onderwijsbenodigdheden: boeken, readers, licenties e.d. Onderwijsbenodigdheden: kleding, schoenen e.d. Vrijwillige bijdrage excursies e.d. Kosten per leerjaar Totale kosten opleiding
1 335 350 50 735
2 325 75 400
3 80 475 555
1690

Intake

Je wordt uitgenodigd voor een (online) intakegesprek nadat er een volledig intakedossier is aangeleverd. Dit dossier bestaat uit: Een vragenlijst over de opleiding en jouw inschatting over de studiebelasting. Het is belangrijk dat je goed weet waar je aan begint. Ook heb je een doorstroomformulierformulier van de middelbare school nodig. Daarnaast ontvangen wij graag je diploma en cijferlijst. Wanneer je (nog) niet in het bezit bent van een diploma kun je ons jouw meest recente cijferlijst sturen.

Eigenschappen

Je hebt durf en je bent een doorzetter. Een dienstverlenende instelling, flexibiliteit, enthousiasme en creativiteit zijn daarbij belangrijk. Je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit en je beschikt over ondernemersvaardigheden. Je kunt goed plannen en samenwerken. Je kunt communiceren in verschillende talen.

Stage

In je gehele opleiding loop je in totaal 960 uur stage. MBO-studenten krijgen vaak een (kleine) stagevergoeding. Het blijft echter stage lopen dus de bedrijven zijn dit niet verplicht.
Je stage moet je zelf regelen. Je gaat zelf op zoek naar een bedrijf dat je aanspreekt en goed bij je past. Je solliciteert zelf, natuurlijk word je bijgestaan door de stagecoördinator van school.

Je loopt in het eerste jaar 160 uur stage, in het tweede jaar 280 uur en in het derde jaar 520 uur.
De school zorgt altijd voor jouw veiligheid. Op het moment dat het niet mogelijk is om stage te lopen krijg je een vervangende opdracht, zodat je niet in de knel komt aan het einde van de opleiding.

Vrijstelling

Soms is het mogelijk vrijstelling van onderwijstijd te krijgen. Dat hangt af van je werkervaring, diploma’s of eerder gevolgde opleidingen en cursussen. Voor de opleiding Horeca Ondernemer is vrijstelling van onderwijstijd helaas niet mogelijk.

Opleidingsprogramma

De opleiding duurt 3 jaar. In deze drie jaar heb je een pittig theorie programma afgewisseld met praktijk en stage. En hoewel het afwisselend wordt aangeboden moet je er rekening mee houden dat er dagen bij zitten waarin je soms 6 klokuren theorielessen volgt. In een week ben je veel bezig met je toekomstig beroep in de praktijk. Daarnaast krijg je ook theorielessen:

 • Ondernemen (o.a. bedrijfseconomie en boekhouding)
 • Management (je leert leidinggeven, zowel praktisch, maar ook theoretisch krijg je de nodige kennis aangeleerd)
 • Koken en serveren (je krijgt theorielessen over warenkennis, drankenkennis, serveer-technieken, Sociale hygiëne, HACCP en hoe je gastvrij kan zijn en hoe de regels (etiquette) zijn.
 • Duits en Engels
 • Rekenen
 • Nederlands
 • Burgerschap en Loopbaan
 • Keuzedelen: (o.a. bier, wijn, digital skills, online marketing, doorstroom HBO)
 • KookLab

Uiteraard hoort hier ook huiswerk bij. We verwachten dat je goed jouw agenda bijhoudt en zorgt dat je alles op tijd af hebt.

Het eerste schooljaar is opgebouwd uit twee modules van 16 weken, waarbij per module 1 thema centraal staat (culinary art, restaurant service). Naast de praktijk op school, loop je 160 uur stage in een erkend leerbedrijf.

In het tweede jaar ligt de verdieping in de horeca en de basis van ondernemen, marketing en leidinggeven. Uiteraard heb je praktijk op school daarnaast loop je 240 uur stage in een erkend leerbedrijf.

Het derde leerjaar is opgesplitst in twee modules. In een module ga je 520 uur stagelopen en start je je eigen horecabedrijf (HOP) op school. In de andere module schrijf je een ondernemingsplan en rond je alle theorievakken af.

De HOP (HorecaOndernemersProject) houdt in dat je met een projectgroep een eigen restaurant op gaat zetten bij ons op school. Je leert hier hoe het is om je eigen restaurant op te starten en je leert leidinggevende vaardigheden in te zetten, en hoe het is om een eigen horecabedrijf te runnen.

Hier kun je deze opleiding volgen

Koningin Marialaan 9

Bekijk deze locatie

Verder studeren?

Een hoog percentage van onze afgestudeerden stroomt door in het HBO en volgt daar opleidingen als Bedrijfseconomie, HRM, International Business, Facility management of de makelaardij.

Bekijk ook eens...

Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.

Manager / Ondernemer horeca (hotel)

Niveau 4, bol Meer over deze opleiding

Contact

Heb je vragen?

Kom dan naar één van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via: 088-6663301 of info.hotelmanagement@rocmondriaan.nl.

Op zoek naar een specifieke opleiding?