Fashion tailor

Fashion tailor

Als Fashion Tailor ben je een specialist in je vakgebied.

Ben je goed op de hoogte van de nieuwste modetrends, materialen en modellen? Ben je in staat om modetrends om te zetten naar draagbare kleding? En kan je opdrachtgevers goed adviseren?
Als fashion tailor ben je in staat om een modeconcept uit te werken.
Je werkt bijvoorbeeld in je eigen bedrijf. Je ontwerpt, maakt en verkoopt daar eigen collecties. Ook kan je werken bij een kledingmerk, waar je bijvoorbeeld de proefmodellen uitwerkt.
Ingewikkelde kledingstukken maken vindt de Fashion Tailor een uitdaging.

Wat leer je bij de opleiding Fashion tailor?

Je leert maatnemen, patroontekenen (dat is de bouwtekening van het kledingstuk), zo economisch mogelijk met je stof omgaan, naaien en passen bij de opdrachtgever. Je kan de prijs van het kledingstuk berekenen. Je gaat ontwerptekeningen maken, die als voorbeeld kunnen dienen voor de opdrachtgever en gedurende je studie bouw je langzamerhand een portfolio op van alle ontwerpen en kledingstukken (door middel van foto's) waarmee je je bij opdrachtgevers kunt presenteren.

De Fashion Tailor zal alles doen voor een tevreden opdrachtgever. Iemand die tevreden is, zal nieuwe opdrachtgevers aanbrengen.

Moet je al iets kunnen voordat je aan de opleiding begint?

Nee, dat hoeft niet. Wij leren je helemaal vanaf het begin mooie kleding te maken. Je maakt in het begin de kleding op je eigen maat. Hoe leuk is het om voorloper te zijn in de mode? Wij weten wat er volgend jaar in de mode is. Jij kan die alvast voor jezelf gaan maken. Alles wat je maakt, is van jou.

Waar kun je werken?

In bedrijven of ateliers die zich bezighouden met maatkleding, reparaties of aanpassingen van kleding. Denk bijvoorbeeld aan een atelier waar maatkleding wordt gemaakt als een designer, bruidsmodezaak of kostuumatelier. Maar ook bij een veranderatelier, kledingreparatiebedrijf of confectiebedrijf kun je terecht. Je kunt ook zelfstandig als ondernemer aan de slag.

Praktische informatie

Vooropleiding

 • diploma vmbo-kader, vmbo-TL of vmbo-GL
 • diploma mbo niveau 2
 • overgangsbewijs 3 naar 4 havo

Voor de opleiding is geen specifieke voorkennis nodig.

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. Voor een bol-opleiding bedraagt in het schooljaar 2022-2023 het lesgeld € 1.239,-. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO.

Bijkomende kosten:

Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, gereedschappen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding. Hierover hoor je meer aan het begin van je opleiding van de school waar je de opleiding gaat volgen. Heb je hierover al vragen voordat je je gaat aanmelden? Neem dan contact op. We helpen je graag.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Leermiddelen: (boeken, readers, licenties) afhankelijk van het leerjaar waar je in zit tussen de € 20,- en € 170,-.
Vrijwillige bijdrage: (excursies e.d.) afhankelijk van het leerjaar waar je in zit tussen de € 12,- en € 35,-.

Wat moet ik verder nog aanschaffen voor deze opleiding?

 • een naaimachine is wenselijk, maar niet verplicht

De school stelt stof ter beschikking, maar het is leuker om je eigen stoffen mee te brengen. Alles wat je maakt mag je houden.

Intake

Voor de intake doe je creatieve thuisopdrachten die tijdens het gesprek aan bod komen. Zo teken/ontwerp je een etui en maak je een moodboard. Verder lever je je doorstroomformulier in en schrijf je een motivatiebrief waarin je uitlegt waarom dit de opleiding voor jou is.

Eigenschappen

Je bent een dynamische persoonlijkheid die kan inspelen op veranderingen. Je bent geïnteresseerd in mode en trends, leest vakliteratuur op modegebied. Je kunt goed communiceren en werkt nauwkeurig. Ook heb je goede sociale vaardigheden en zakelijk inzicht.

Stage

In ieder leerjaar loop je 10 tot 15 weken stage. De stageplek mag je zelf uitzoeken uit een aantal geselecteerde bedrijven.

Opleidingsprogramma

Wat leer je?

 • omgaan met de klant of opdrachtgever
 • vormgeven en ontwerpen van kleding
 • materialen en hun gebruik kennen
 • maatnemen
 • patroontekenen
 • het passen van kledingstukken
 • vervaardigen van kleding
 • Nederlands, Engels, rekenen
 • burgerschap
 • duurzaam werken

Wat moet je uiteindelijk kunnen en kennen?

Je bent communicatief, overleggen met je opdrachtgevers is je dagelijkse werk en daarnaast stuur je ook de assistent fashion tailor aan. Je kan netjes en nauwkeurig werken. Je hebt een eigen stijl, maar je kan je ook goed inleven in de stijl van een ander. Je bent nieuwsgierig naar nieuwe materialen en hun gebruiksmogelijkheden. Je hebt een goed oog voor duurzaamheid en hergebruik van grondstoffen. Omgaan met de juiste machines en digitale technieken zijn voor jou geen probleem.

Hier kun je deze opleiding volgen

Leeghwaterplein 72

Bekijk deze locatie

Verder studeren?

Na afronding van de niveau 4 opleiding Fashion tailor kan je doorstromen naar het HBO.
Veel gediplomeerden stromen door naar AMFI, Artemis en de diverse kunstacademies.

ROC Mondriaan School voor Beauty, Hair en Fashion heeft een nauwe samenwerking met de Willem de Kooningacademie in Rotterdam. In je laatste studiejaar kan je je alvast voorbereiden op doorstroming naar HBO Mode op de academie

Contact

Heb je vragen?

Kom dan naar één van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via: 088-6663227, 088-6664696 of bhf@rocmondriaan.nl.

Op zoek naar een specifieke opleiding?