Fashion Retailer

Fashion Retailer

Jij weet wat de laatste modetrends zijn en kent wensen en behoeften van de klant. Datgene ligt dan ook op tijd in de winkel.

Kun jij je inleven in de wensen en behoeften van de klant? Zou jij van een toevallige voorbijganger een vaste klant kunnen maken?
Als Fashion Retailer heb je contact met de klanten. Rechtstreeks in de winkel, bijvoorbeeld een modespeciaalzaak of vintagewinkel, maar ook op afstand als je voor een webwinkel werkt.
Dat doe je door goed advies te geven en klantvriendelijk te zijn. Je hebt veel verstand van kleding, zonder het zelf te hoeven maken. Je kan goed kleuren en stijlen combineren. De klanten komen terug om speciaal door jou te worden geholpen.
Je bent (mede-)verantwoordelijk voor het op orde houden van de winkel en de winkelinrichting. Je maakt presentaties in de winkel of op de website, waarbij je aantrekkelijke combinaties van kleuren, stijlen en accessoires maakt.
Je bent resultaatgericht, het verkoopresultaat is belangrijk voor het voortbestaan van de winkel.

Wat leer je bij de opleiding Fashion Retailer?

Modetrends volgen is je dagelijkse werk. Je moet de juiste kleding en accessoires op tijd in de winkel hebben. Je weet wie de concurrenten zijn, die je in de gaten moet houden.
Je leert hoe kleding gemaakt wordt. Je kan de maten van een klant inschatten, bepalen welke kleuren en stijlen bij een bepaald type klant past. Je geeft adviezen hoe een kledingstuk kan worden aangepast aan de klant, bijvoorbeeld korter maken en / of innemen.
Visual Merchandising geeft je alle gereedschappen om de winkel zo aantrekkelijk mogelijk te maken.
Omgaan met klanten is de kern van je werkzaamheden. Hoe je dat doet? Dat leren we je.

Waar kun je werken?

De Fashion Retailer kan gaan werken bij (web-)winkels van (grote) modemerken.

Wist je dat...

dit een gloednieuwe opleiding is die antwoord geeft op de vraag uit de markt?

Praktische informatie

Vooropleiding

 • diploma vmbo-kader, vmbo-TL of vmbo-GL
 • diploma mbo niveau 2
 • overgangsbewijs 3 naar 4 havo

Voor de opleiding is geen specifieke voorkennis nodig.

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. Voor een bol-opleiding bedraagt in het schooljaar 2022-2023 het lesgeld € 1.239,-. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO.

Voor een bbl-opleiding niveau 3 bedraagt in het schooljaar 2022-2023 het cursusgeld € 624,-.

Bijkomende kosten:

Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, gereedschappen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding. Hierover hoor je meer aan het begin van je opleiding van de school waar je de opleiding gaat volgen. Heb je hierover al vragen voordat je je gaat aanmelden? Neem dan contact op. We helpen je graag.

Intake

Voor de intake doe je creatieve thuisopdrachten die tijdens het gesprek aan bod komen. Zo teken/ontwerp je een etui en maak je een moodboard. Verder lever je je doorstroomformulier in en schrijf je een motivatiebrief waarin je uitlegt waarom dit de opleiding voor jou is.

Eigenschappen

Je bent een dynamisch persoon, je kunt inspelen op trends en hebt grote belangstelling voor mode. Je bent creatief en nauwkeurig en kunt goed aanpakken en samenwerken. Ook ben je gemotiveerd, en servicegericht. Je kunt je je inleven in anderen en goed omgaan met mensen.
Je hebt dan ook uitstekende communicatieve en commerciële vaardigheden, zelfstandigheid en creativiteit.

Stage

In ieder leerjaar loop je 10 tot 15 weken stage. De stageplek mag je zelf uitzoeken uit een aantal geselecteerde bedrijven.

Opleidingsprogramma

Voor de opleiding is geen specifieke voorkennis nodig.

Wat leer je?

 • omgaan met klanten
 • trends herkennen
 • visual merchandising
 • combinaties van kleding maken
 • adviezen geven
 • Nederlands, Engels, rekenen
 • burgerschap
 • duurzaam werken

Wat moet je uiteindelijk kunnen en kennen?
Je kunt omgaan met klanten. Je kan kledingcombinaties maken en stijl- en kleuradviezen geven. Je weet hoe je de winkel moet bijhouden en je kan omgaan met een kassa en een voorraadsysteem. Je weet hoe je de winkel voor de klant zo aantrekkelijk mogelijk houdt.

Hier kun je deze opleiding volgen

Leeghwaterplein 72

Bekijk deze locatie

Verder studeren?

Ondernemer Retail

Niveau 4, bbl Meer over deze opleiding

Retailmanager

Niveau 4, bbl, bol Meer over deze opleiding

Met de niveau 3 opleiding Fashion Retailer kan je doorstromen niveau 4 Ondernemer / Manager Retail.

Contact

Heb je vragen?

Kom dan naar één van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via: 088-6663227, 088-6664696 of bhf@rocmondriaan.nl

Op zoek naar een specifieke opleiding?