Begeleider maatschappelijke zorg

Begeleider maatschappelijke zorg

Vind jij het leuk om met mensen te werken? En wil jij hen ondersteunen en begeleiden op het gebied van zorg en welzijn? Dan is dit jouw opleiding!

Je leert tijdens deze opleiding hoe je mensen binnen de ouderen-of gehandicaptenzorg kunt ondersteunen bij hun dagelijkse activiteiten.

Denk hierbij aan persoonlijke verzorging, het helpen bij het organiseren van activiteiten of het geven van medicijnen. Dit doe je allemaal om ervoor te zorgen dat mensen zoveel mogelijk zelfstandig kunnen wonen, werken en leven.

Als begeleider maatschappelijke zorg ben je iedere dag in de weer met verschillende cliënten. Je ondersteunt bij activiteiten zoals bewegen en sport- en spelactiviteiten. Of je begeleidt ze bij andere dagelijkse activiteiten. Je vindt het leuk om met cliënten te werken en zet graag die extra stap. Jij maakt voor cliënten hét verschil!

Let op: Voor de bbl-opleiding kun je uitsluitend worden aangemeld door je werkgever.

Is dit beroep iets voor jou?

Je werkt graag samen en bent bereid om de handen uit de mouwen te steken. Je zet je graag in om anderen te helpen en om het leven van cliënten zo fijn mogelijk te maken. Daarnaast kun je je goed inleven en wil je iets betekenen voor anderen.

Wat leer je tijdens de opleiding?

De opleiding duurt 2 tot 3 jaar (dit is afhankelijk van je behaalde resultaten). Je loopt tijdens je opleiding (bol-variant) ook stage. Hoe vaak je dit doet hangt af van het leerjaar waar je in zit.

Tijdens de opleiding volg je het vak agogiek. Hier leer je gesprektechnieken en hoe je cliënten kunt begeleiden. Daarnaast volg je vakken op het gebied van psychologie en verschillende doelgroepen en krijg je kennis over gezondheid en hoe het lichaam werkt. Tijdens de lessen drama en creatieve werkvormen ontdek je hoe je expressie in kunt zetten in je werk. En hoe je het beste activiteiten en dagbesteding kunt organiseren en begeleiden.

Daarnaast leer je hoe je mensen kunt ondersteunen bij allerlei praktische zaken. Bijvoorbeeld zelfzorg, van wassen en aankleden tot aan het boodschappen doen.

Naast de beroepsgerichte vakken volg je ook de vakken Nederlands, rekenen en Loopbaan- en burgerschap.

Waar kun je werken?

Je bent inzetbaar in een breed werkveld. Je kunt na deze opleiding werken in onder andere de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en instellingen die activiteiten organiseren.

Praktische informatie

Vooropleiding

Voor deze opleiding heb je een van de volgende vooropleidingen nodig:

  • vmbo-diploma, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
  • mbo-diploma, niveau 2
  • een positief intakegesprek
  • een vergelijkbaar buitenlands gewaardeerd diploma, aangevuld met taalniveau CEF F2 of Staatsexamen NT2, programma 1 (alle onderdelen behaald)

Extra voorwaarden bbl:

  • je werkt bij een erkend leerbedrijf als je een bbl-opleiding wilt volgen

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

Bijkomende kosten:

Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor bijvoorbeeld boeken, materialen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding.

Intake

Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je hiervan een bevestiging en de vraag om een aantal zaken naar ons op te sturen, zoals een kopie van je rapport en/of diploma en cijferlijst, een ingevulde intakevragenlijst en een doorstroomformulier indien van toepassing.

Vervolgens word je uitgenodigd voor een intakeactiviteit. Tijdens deze activiteit krijg je informatie over de opleiding die je hebt gekozen. Verder vragen we naar je achtergrond en ervaringen. Welke vooropleiding en eigenschappen je precies nodig hebt, verschilt per opleiding.

Voor een bol-opleidingen op niveau 2, 3 of 4 moet je in ieder geval een geschikt (v)mbo-diploma hebben. Voor een bbl-opleiding kun je je inschrijven als je werkzaam bent bij een erkend leerbedrijf en voldoet aan de vereiste toelatingsvoorwaarden.

Eigenschappen

Deze opleiding is iets voor je als je..

  • een verantwoordelijkheidsgevoel en respect hebt voor de zorgvragers
  • je goed kunt inleven in de situatie van de zorgvragers
  • geduld hebt en gevoel voor collegialiteit

Stage

Voordat je stage gaat lopen moet je rekening houden met het volgende:

  • Je bent in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  • Je stageadres of werkgever kan vragen om een Hepatitis B-vaccinatie

Informatie per locatie

Zorg en Welzijn Leiden Vondellaan 35

Niveau 3
2 -3 jaar
aug, feb
bbl

Zorg en Welzijn Den Haag Leeghwaterplein 72

Niveau 3
2 - 3 jaar
aug, feb
bol

Hier kun je deze opleiding volgen

Leeghwaterplein 72

Bekijk deze locatie

Vondellaan 35

Bekijk deze locatie

Verder studeren

Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg

Niveau 4, bbl, bol Meer over deze opleiding

Contact

Wil je meer weten over deze opleiding? Kom naar een van onze Open Dagen.

Aanmelden en informatie opleiding Den Haag
Wil je meer informatie of aanmelden voor de locatie Leeghwaterplein 72 in Den Haag? Neem dan contact op via
info.zh@rocmondriaan.nl of telefoon 088-6663253.

Aanmelden en informatie opleiding Leiden
Wil je meer informatie of aanmelden voor de locatie Vondellaan 35 in Leiden? Neem dan contact met ons op via zow@rocmondriaan.nl.

Op zoek naar een specifieke opleiding?