Basismedewerker fashion

Basismedewerker fashion

Als basismedewerker fashion werk je in een bedrijf dat kleding maakt, repareert of verandert.

De Basismedewerker Fashion is de echte doener in de mode.
Je gaat werken in een naaiatelier, maatkledingbedrijf of reparatiebedrijf, onder leiding van een ervaren (assistent) fashion tailor. Dat betekent dat je de maten van een klant opneemt, helpt bij het uitzoeken van stoffen, kleding (ver-)maakt en helpt bij het samenstellen van collecties.

Wat leer je bij de opleiding Basismedewerker fashion?

Je leert vanaf het begin kleding maken. Je start met het maken van eenvoudige kledingstukken. De patronen die je daarvoor nodig hebt, leer je tekenen. Hoe de mode ontstaat en hoe je daarop kunt inspelen laten we je uitgebreid zien.
Je krijgt een uitgebreide stoffenkennis. Herkennen van materialen, weten waarvoor ze kunnen worden gebruikt is voor jou geen probleem.

Moet je al iets kunnen voordat je aan de opleiding begint?

Nee, dat hoeft niet. Wij leren je helemaal vanaf het begin mooie kleding te maken. Je maakt in het begin de kleding op je eigen maat. Hoe leuk is het om voorloper te zijn in de mode? Wij weten wat er volgend jaar in de mode is. Jij kan die alvast voor jezelf gaan maken. Alles wat je maakt, is van jou.

*De opleiding start alleen in februari als er voldoende aanmeldingen zijn.

Waar kun je werken?

De Basismedewerker fashion kan gaan werken in een kledingatelier.

Praktische informatie

Vooropleiding

 • vmbo-diploma basis
 • Entree-diploma

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. Voor een bol-opleiding bedraagt in het schooljaar 2022-2023 het lesgeld € 1.239,-. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO.

Bijkomende kosten

Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, gereedschappen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding. Hierover hoor je meer aan het begin van je opleiding van de school waar je de opleiding gaat volgen. Heb je hierover al vragen voordat je je gaat aanmelden? Neem dan contact op. We helpen je graag.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt.
Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Leermiddelen: (boeken, readers, licenties) afhankelijk van het leerjaar waar je in zit tussen de € 25,- en € 85,-.

Vrijwillige bijdrage: (excursies e.d.): afhankelijk van het leerjaar waar je in zit tussen de € 12,- en € 35,-.

Wat moet ik verder nog aanschaffen voor deze opleiding?

 • een naaimachine is wenselijk, maar niet verplicht

De school stelt stof ter beschikking, maar het is leuker om je eigen stoffen mee te brengen. Alles wat je maakt mag je houden.

Intake

Voor de intake doe je creatieve thuisopdrachten die tijdens het gesprek aan bod komen. Zo teken/ontwerp je een etui en maak je een moodboard. Verder lever je je doorstroomformulier in en schrijf je een motivatiebrief waarin je uitlegt waarom dit de opleiding voor jou is.

Eigenschappen

Je bent handig en creatief. Je hebt gevoel voor het vak, je bent nauwkeurig en je kunt goed met mensen omgaan. Daarnaast ben je commercieel.

Stage

In ieder leerjaar loop je 10 weken weken stage. De stageplek mag je zelf uitzoeken uit bij een aantal geselecteerde bedrijven.

Opleidingsprogramma

Wat leer je?

 • omgaan met de klant of opdrachtgever
 • materialen en hun gebruik kennen
 • maatnemen
 • patroontekenen
 • het passen van kledingstukken
 • vervaardigen van kleding
 • Nederlands, rekenen
 • burgerschap
 • duurzaam werken

Wat moet je uiteindelijk kunnen en kennen?

Je kunt maatnemen. Patronen aanpassen. De verschillende machines kennen voor jou geen geheimen meer. Je (ver-)maakt eenvoudige kledingstukken, aangepast aan de maten van de opdrachtgever. Je weet welke stoffen geschikt zijn voor een kledingstuk.

Hier kun je deze opleiding volgen

Leeghwaterplein 72

Bekijk deze locatie

Doorstromen? Dat kan!

Assistant fashion tailor

Niveau 3, bol Meer over deze opleiding

Met de niveau 2 opleiding Basismedewerker fashion kan je doorstromen naar niveau 3 Assistent fashion tailor.

Contact

Heb je vragen?

Kom dan naar één van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via: 088-6663227, 088-6664696 of bhf@rocmondriaan.nl

Op zoek naar een specifieke opleiding?