Studiebegeleider

Studiebegeleider

“Je moet durven dromen. Wat lijkt jou heel erg leuk om later te doen? Wat zegt je hart? Bij welk beroep kom je dan uit? Misschien is het te hoog gegrepen, maar het geeft in ieder geval een richting aan.” Tina werkt bij ROC Mondriaan en helpt dagelijks studenten die op zoek zijn naar een studie die bij hen past.

Kernwaarden en kwaliteiten

“Waar ben ik goed in? Wat vind ik leuk? Dat zijn prima vragen om mee te beginnen. Het gaat erom dat je een studie vindt die aansluit op je kernwaarden en kwaliteiten. Dat maakt niet alleen je studietijd leuker; het maakt ook de kans groter op een succesvol en gelukkig leven. Het vinden van een studie die echt bij jou past, is een speurtocht waarbij het er vooral om gaat om jezelf te leren ontdekken.”

"Stap erop af"

“Stel, je denkt dat kok een leuk beroep is en dat het goed bij je past. De volgende stap is dat je nagaat waarom het jou een leuk beroep lijkt. Waar is dat op gebaseerd? Komt het door dat leuke kookprogramma op tv? Of omdat je van lekker eten houdt? Het gaat er natuurlijk om dat je weet wat het werk echt inhoudt. Ik zou zeggen: ga op onderzoek uit. Stap gerust op een kok af en vraag of je een kijkje mag komen nemen. Praat erover met mensen die er meer vanaf weten. Kijk wat je via Google tegenkomt. Vaak gaat het er pittig aan toe in zo’n keuken. Veel stress. Denk je dat je daar tegen kunt? Wat ik wil zeggen: vaak klopt het beeld niet dat je hebt van een bepaald vak. Zorg dat je te weten komt wat het werk echt inhoudt. Dan weet je waarvoor je kiest”

Volg je hart en niet alleen je hoofd. Kies niet alleen voor een opleiding waarmee je denkt flink geld te verdienen, maar kies ook voor iets wat je heel erg leuk vindt en waar je goed in bent.

De tip van Tina