Medio 2021 is ROC Mondriaan een grootse renovatie gestart om het oude schoolgebouw aldaar om te toveren tot een eigentijds state-of-the art en multifunctionele locatie, geschikt voor onderwijs en nog veel meer. Het gebouw is inmiddels ‘de Meppel’ gaan heten en wordt per september 2022 in gebruik genomen. Zie ook www.demeppel.nl.
Het doel van de reeks is inzichtelijk maken wat er bij zo een omvangrijke operatie komt kijken. De ogen zijn vaak gericht op het onderwijs en dat is begrijpelijk want dat is onze core-business. Maar goed onderwijs is niet mogelijk zonder een gebouw dat erbij past. De mensen die daarvoor zorgdragen willen we in de ’Meppelreeks’ in de spotlight zetten. Wie zijn er allemaal achter en voor de schermen bezig met deze nieuwe locatie?
“Alles wat we doen is ter ondersteuning van het onderwijs”, zegt Beau Schouten die de werkgroep Facilitair van de Meppelweg leidt. Deze werkgroep zorgt ervoor dat er op deze locatie een goed functionerende facilitaire organisatie wordt opgetuigd. “Die heb je nodig om te voorzien van de juiste spullen en op een veilige en hygiënische wijze onderwijs te kunnen geven”, aldus Beau. “We zorgen voor zo’n beetje alles wat nieuw is aan roerende goederen in de Meppelweg. Dan moet je denken aan nieuw meubilair, printers, interactieve schermen, lockers, inrichting pantry’s en planten in het gebouw maar ook aan een systeem van afvoer van afval, ongediertebestrijding, sanitaire middelen en glasbewassing. Het is gewoon te veel om op te noemen, en dat maakt het extra uitdagend om deze klus goed te klaren maar we doen het samen!”
Beau volgde de opleiding Beveiliging (BEve) aan ROC Mondriaan, School voor Orde en Veiligheid. Toen ze deze opleiding afrondde werd ze in 2009 gevraagd om praktijkopleider te worden bij ROC Mondriaans leerbedrijf veiligheid.
In 2011 werd het leerbedrijf ondergebracht bij het Facilitair Bedrijf van ROC Mondriaan en ging Beau verder als beveiliger/praktijkopleider. Vervolgens ging ze aan de slag bij verschillende locaties van ROC Mondriaan. In 2017 zocht ze een nieuwe uitdaging en startte ze als assistent hoofd facilitair op locatie Koningin Marialaan in Den Haag. “Ik vind het geweldig om te doen, al die facetten van dit werk, het is zo divers! Op het moment is het best veel want sinds april ben ik tijdelijk plaatsvervangend hoofd in afwezigheid van ons hoofd facilitair, Jacqueline van der Plas. Maar er is net een assistent hoofd facilitair ons team komen versterken, dus met goed plannen en prioriteren kom ik een heel eind”, aldus Beau.
Ook in de werkgroep Facilitair heeft Beau versterking gekregen in de vorm van een soort side-kick in de persoon van Linda Jansen die de losse eindjes bij elkaar veegt. “Dat scheelt enorm, zodat er niet in de complexiteit van dingen iets vergeten wordt. We kunnen in de werkgroep echt van elkaar op aan en werken heel prettig samen” De andere leden in de werkgroep zijn conciërges Ton Houdijk, Arthur Roelofsen (afdeling vastgoed) en Saskia Dodewaard van het Bedrijfsbureau. Beau: “De eerste twee buigen zich vooral over operationele zaken en tekeningen. Saskia houdt zich onder andere bezig met het afsluiten van de contracten met de leveranciers.”
Beau is via NCOI bezig met de hbo-opleiding Facility Management: “Het is heel fijn dat Mondriaan dit faciliteert en ik breng nu al in de praktijk wat ik in de opleiding daar leer. Echt heel praktisch!”, aldus Beau.
De Meppelweg heeft een flinke omvang. Het A en B gebouw bij elkaar zijn ongeveer 10.000 vierkante meter groot. Dat zijn ongeveer 47 theorielokalen, 14 praktijkruimtes en zo’n 15 kantoren, vergaderruimtes en docentenkamers. “Juist dát maakt het zo geweldig om een bijdrage te leveren aan dit project”, zegt Beau. “Het is voor het eerst dat ik aan zo’n grootschalig project werk.”
De werkgroep is begonnen met een brainstormsessie ‘Waar moeten we aan denken?’ Vervolgens ging iedereen op zijn of haar expertise aan de slag. De belasting in tijd wordt in de loop van de tijd naar de oplevering groter. Het is passen en meten voor iedereen want het ‘gewone’ werk gaat ook door.
Straks lopen de jongens en meisjes met hun diploma door de gangen het gebouw uit. Dan heeft ook de werkgroep Facilitair haar steentje daartoe bijgedragen. Beau: “Omdat ze goed onderwijs hebben gekregen in een schoon, veilig gebouw met prachtige voorzieningen. Alles wat we doen is ter ondersteuning van het onderwijs!”