Hoofd werkgroep Arbo en Veiligheid

Hoofd werkgroep Arbo en Veiligheid

Medio 2021 is ROC Mondriaan een grootse renovatie gestart om het oude schoolgebouw aldaar om te toveren tot een eigentijds state-of-the art en multifunctionele locatie, geschikt voor onderwijs en nog veel meer. Het gebouw is inmiddels 'de Meppel' gaan heten en wordt per september 2022 in gebruik genomen. Zie ook www.demeppel.nl.

Meppelreeks

Het doel van de reeks is inzichtelijk maken wat er bij zo een omvangrijke operatie komt kijken. De ogen zijn vaak gericht op het onderwijs en dat is begrijpelijk want dat is onze core-business. Maar goed onderwijs is niet mogelijk zonder een gebouw dat erbij past. De mensen die daarvoor zorgdragen willen we in de ''Meppelreeks'' in de spotlight zetten. Wie zijn er allemaal achter en voor de schermen bezig met deze nieuwe locatie?

Werkgroep Veiligheid en Arbo

Pim van den Bos is projectleider van de werkgroep Veiligheid en Arbo. In deze rol houdt hij het overzicht op de taken die zijn uitgezet voor het project ‘de Meppel’. Pim houdt Vincent van Hagen op de hoogte van de voortgang en geeft aan wat eventueel extra aandacht nodig heeft. “Dit doe ik natuurlijk niet alleen.”, vertelt hij. “Ik werk goed samen met Dhiradj Balak op het gebied van veiligheid. En met Jeannette Burger van Bruggen en Alex Hooge wat betreft Arbo.”

Open karakter

Pim weet waar de beveiliging komt te zitten op ROC Mondriaans nieuwe locatie, de Meppelweg: “Op de begane grond in het A-gebouw, dichtbij het punt waar de verbinding is met het B-gebouw. Heel centraal, zodat we overal snel kunnen zijn.” Er komen geen draaideuren in het gebouw. Pim zegt: “We willen meer een open karakter, dat is goed voor de toegankelijkheid. Het oogt ook heel anders. Ook komen stagiairs vanuit de School voor Orde en Veiligheid hier hun werkervaring opdoen.”

Pim vertelt dat je als beveiliger snel leert gezichten te onthouden. En door preventief toezicht te houden weet je wie er in het gebouw thuishoort en wie niet. Pim, een beveiliger pur sang: “Ik kan dat zelfs al zien aan de manier waarop iemand loopt.”

Oud gebouw, moderne veiligheidseisen

“Als het gaat om veiligheid moet alles vanaf dag 1 in orde zijn”, zegt Pim. Het gebouw gaf wat dat betreft wel wat uitdagingen, volgens Pim: “Bij nieuwbouw zie je dat vluchtwegen en nooduitgangen automatisch al aan alle wettelijke eisen voldoen. Nu moeten we de moderne eisen toepasbaar maken op een oud gebouw.” Pim heeft hier gelukkig wel naar kunnen kijken met zijn team en er moest veel verbouwd worden: “Het plaatsen van de beveiligingscamera’s hebben we vanaf de bouwtekening moeten doen, dat is toch even wennen.”

BHV

Wat Pim en zijn team ook gaan inrichten is de BHV-structuur. Er moet een hoofd BHV komen en de medewerkers moeten weten wat ze gaan doen in een noodsituatie. Zodra het gebouw in gebruik is zal ook snel een ontruimingsoefening plaatsvinden. “Dat is voor ons meteen een leerzaam moment. En ook zeker voor de medewerkers en studenten die op de Meppelweg nog nooit een ontruiming hebben meegemaakt”, zegt Pim. Hij hoopt wel dat er meer docenten en medewerkers zich aanmelden als BHV’er: “Daar hebben we nog wel meer van nodig.”