Daan en Jaro zijn vakmannen in Mechatronica
Twee derdejaars studenten van Technologie en Engineering doen mee aan de World Skills 2024 die van 10 tot 15 september worden gehouden in Lyon, Frankrijk. Daan (18) en Jaro (18) hebben er zin in. “We zijn afgelopen maart al Nederlands kampioen geworden en gaan er nog een tandje bijzetten om ons ook op wereldniveau te laten zien!’’ Vakwedstrijden zoals Skills, zijn onderdeel van YOUR Program, het excellentieprogramma van Mondriaan. Dit programma biedt studenten die meer willen en kunnen, extra uitdaging.
De twee studenten Technicus Engineering vertegenwoordigen ons land in het Nederlands team bestaande uit 25 zorgvuldig getrainde vaktalenten. In de vakrichting Mechatronica doen de studenten van ROC Mondriaan vaker mee mee aan de WorldSkills. Docent Ties van Elst traint de studenten op school: ''We behaalden op wereldniveau nooit een podiumplaats maar deze jongens zijn zeer getalenteerd én werken in de voorbereidingen – ook naast hun opleiding- enorm hard. Voor wat betreft de concurrentie is vooral het niveau van de Aziatische landen hoog, maar we gaan ervoor!''
Het woord zal niet iedereen iets zeggen, maar iedereen plukt er de vruchten van. Zonder mechatronica geen dvd-speler, geen melkrobot, geen airbag en geen automatisch parkeersysteem in een auto. Huishoudelijke en industriële apparaten en hulpmiddelen voor ouderen of gehandicapten worden steeds slimmer. Bijna altijd komt daar mechatronica bij kijken: de combinatie van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica. ROC Mondriaan neemt een vooraanstaande plek in de (inter)nationale vakwedstrijden Mechatronica omdat de studenten altijd bijzonder goed getraind van start gaan en daardoor hoog scoren.
Tijdens de WorldSkills, de wereldkampioenschappen voor jonge vakmensen van 10-15 september, strijden ruim 1200 jonge kandidaten uit 75 landen, in 50 beroepen voor de eretitel. Nederland doet mee met 23 vakrichtingen (beroepen), waaronder behalve mechatronica, ook kok, kapper, gastheer/gastvrouw, schoonheidsspecialist, webdeveloper, lasser, autotechniek en meubelmaken. Tijdens de vier wedstrijddagen moeten zij, onder toeziend oog van honderdduizenden bezoekers, diverse opdrachten uitvoeren op hun eigen vakgebied. Alle kandidaten worden uitgebreid getraind en ter plaatse begeleid maar extern beoordeeld door internationale experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen. Bekijk de vakrichtingen van het Nederlands team op Vakrichtingen | WorldSkills Netherlands, alle resultaten op WorldSkills-team.nl, en alle andere informatie over de wedstrijden op WorldSkills-Lyon-2024.