Ga jij je aanmelden voor een opleiding?

  • Direct aanmelden

Zoeken
...

MondriAI gaat van start: een inspirerende én feestelijke aftrap

MondriAI gaat van start: een inspirerende én feestelijke aftrap

“Door AI gaan we tijd winnen in het onderwijs. Laten we daar de juiste dingen mee doen, zoals extra aandacht voor studenten!” Met deze woorden opende collegevoorzitter Rianne van der Meij het allereerste MondriAI-symposium - een dag die aanzette tot denken én doen. 

9 april 2025

Op 27 maart 2025 stroomde de Fokker Terminal vol met bijna 300 enthousiaste Mondriaan-collega’s. Het AI-symposium markeerde het officiële startsein van MondriAI-Edu: het programma waarmee ROC Mondriaan zich – als een van de voorlopers in het mbo – inzet om AI een betekenisvolle plek te geven in het onderwijs. De landelijke aandacht bleef niet uit: SURF publiceerde een uitgebreid artikel over het symposium

AI met het hart op de juiste plek 

Het thema van de dag? “Help ons AI te verbinden met waar onderwijs écht om draait.” Niet de verleiding van wat er allemaal kan, maar de kracht van wat écht werkt. Het draait om doordachte keuzes die ons onderwijs persoonlijker, slimmer en menselijker maken. Want ja, vier op de vijf studenten gebruikt al AI-tools zoals ChatGPT – de vraag is: hoe zorgen we ervoor dat AI docenten ondersteunt in plaats van vervangt? 

Met het MondriAI-programma – geïnitieerd door Marcel Kropmans, directeur IV & ICT – bundelen ICT en onderwijs hun krachten voor een sterke, mensgerichte AI-aanpak. Programmamanager Nadia Remmerswaal vatte het treffend samen: “AI moet docenten niet vervangen, maar juist ontlasten. Meer tijd voor echte aandacht. Dáár gaat het om.” 

Ontdekken, ervaren, experimenteren 

Tijdens het symposium dompelden bezoekers zich onder in een mix van inspiratie en praktijk. Van een interactieve AI-pubquiz tot hands-on workshops met Canva, Copilot en het bouwen van je eigen AI-sparringspartner. Alles stond in het teken van ontdekken: wat kan AI nu al voor mij als docent of ondersteuner betekenen? 

Daarnaast stond er ook een vernieuwende kijk op intelligentie centraal, geïnspireerd door Marc Natanagara. Niet langer alleen kennis en rekenkracht, maar ook empathie, creativiteit, relevantie en context worden leidend in hoe wij onderwijs en leren vormgeven. 

Samen leren, samen bouwen 

Het symposium was niet alleen een inspirerende dag, maar ook het startpunt van een beweging. ROC Mondriaan zet met MondriAI-Edu in op een breed gedragen en gedragen AI-aanpak, samen met álle scholen. De komende maanden werken we aan: 

  • Een gedeelde visie op AI in het onderwijs 

  • Pilotprojecten binnen opleidingen en diensten 

  • Docententrainingen vanaf september 2025 

  • Een actieve AI-community binnen Mondriaan 

En we doen het niet alleen. We nodigen álle collega’s uit om mee te denken, mee te bouwen en mee te leren. 

Afsluiting met een knipoog 

De dag werd afgesloten op magische wijze door niemand minder dan Hans Kazàn & AI-Flitsmeester, die ons eraan herinnerde dat verwondering, creativiteit en menselijkheid ook in het AI-tijdperk onmisbaar blijven. 

Wil jij meedenken of op de hoogte blijven? 

Tip: Wil je meer horen over onze visie? Bezoek dan de TED-talk van MondriAI-Edu op de CVI-conferentie op 14 mei om 10:00 uur! 

Samen geven we AI betekenis in het onderwijs van morgen.