Luka van Autotechniek is in januari met vier andere jongens van zijn school met de auto naar Gambia gereden. Een uniek project, dat bekend staat onder de naam "Go for Africa", en onderdeel van Your Program, waaronder de excellentie programma’s van ROC Mondriaan vallen. Your Program is niet alleen een springplank voor studenten om hun technische vaardigheden te verfijnen, maar het biedt ook een platform voor persoonlijke groei en professionele ontwikkeling. Lees hieronder het verhaal over het geweldige avontuur van Luka en als je nog meer wil weten, lees dan ook hoe Lars, Pjotr, Philip en Stefan het hebben beleefd.
“Afrika was echt een groot avontuur op wielen! Hier in Nederland kom je hooguit een verdwaalde eend tegen op de weg, maar daar? Ezels, geiten, schapen, koeien, kippen - je kon er een dierentuin van maken. We hebben een paar keer flink moeten uitwijken, maar gelukkig hebben we niks aangereden. Die beesten zijn echt sneller dan je denkt! De wegen daar waren soms echt een uitdaging. Of ze nou bedekt waren met zand uit de Sahara of gewoon vol gaten zaten, elke kilometer was een nieuw avontuur. Je moest wel scherp blijven, want je wist nooit wat er op je pad kwam. Maar eerlijk is eerlijk, het heeft mijn rijvaardigheid wel een boost gegeven. Ik ben nu een meester in het anticiperen op alles wat maar op de weg kan verschijnen.” Luka (21) is student autotechniek – niveau 4.
“Een van de mooiste momenten was voor mij in het Atlasgebergte bij het plaatsje Imilchil. Daar klommen we met een stel medestudenten vóór zonsopgang een berg op om eenzame man genaamd Saïd te verrassen met een ontbijtje. Hij was ontzettend blij met ons bezoek, we mochten niet weg zonder eerst thee met hem te drinken en hij wilde ons eigenlijk ook niet meer laten gaan. Het was best een emotioneel moment, ook voor ons. Toen we eenmaal aankwamen in de stad Tanji (Gambia) bleek dat het nog gekker kon, dat was echt een feest, dat vergeet ik nooit meer.”
“Op de school waar we stage liepen, was het ook een hele ervaring. We gaven bijna alleen maar praktijklessen in het Engels. De jongens daar zijn normaal gesproken vooral bezig met theorie en leren dus vooral uit boeken. Dit was dus iets heel anders voor ze, vooral toen we op een standaard een motorblok lieten zien, dat vonden ze pas echt interessant. Wat ik zelf belangrijk vind is dat ze gewoon even lekker met hun handen bezig konden zijn, dan gaan ze het vanzelf steeds beter snappen. Voor mij was het lesgeven niet nieuw, ik geef al jaren zwemles bij De Tuimelaer en bij Haags Hopje in mijn eigen stad.”