Ondertekening Haags manifest Gelijke stagekansen

24 mei 2023

Op de Koningin Marialaan werd vanochtend een belangrijke stap gezet in het bestrijden van stagediscriminatie, de ondertekening van Het Haags manifest Gelijke stagekansen. De Haagse onderwijswethouder, vertegenwoordigers van de SBB en ELBHO, VNO-NCW, het MKB Den Haag en natuurlijk de onderwijsinstellingen ROC Mondriaan, de Haagse Hogeschool en Hogeschool Inholland kwamen bijeen en ondertekenden het manifest. Hans Schutte liet weten ontzettend trots te zijn: “We hebben onlangs nog op de Meppelweg het stagepact ondertekend met minister Dijkgraaf en nu hebben we ook nog een specifieke Haagse aanpak met de belangrijke spelers hier. We lopen daarmee als Den Haag flink voor op de rest van Nederland.

Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme

Een van de belangrijkste gasten was Rabin Baldewsingh, ooit wethouder in Den Haag en nu door de regering aangesteld als Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. “Ik heb natuurlijk nog altijd veel contacten met de mensen in Den Haag en zeker ook met Mondriaan; ik ben hier dan ook al een aardig aantal keer geweest. Ik heb de opdracht gekregen om tot een nationaal programma te komen en heb daarvoor veel bijeenkomsten bijgewoond. Daarbij was ik ook vaak in gesprek met jongeren. Het eerste wat ik vaak van hen hoorde waren hun klachten over stagediscriminatie. Dat werkt voor deze jongeren ontzettend frustrerend. Het raakte mij ook. Er zijn nu heel veel goede initiatieven gestart maar toch blijf ik kritisch op de minister. Daarom wil ik de sociale partners en de politiek oproepen om druk op de minister te blijven uitoefenen om zo tot meer geld voor stagebegeleiding te komen. Met alleen goede bedoelingen komen we er niet. Leg daarom de regie bij de onderwijsinstellingen, zodat die een nog betere stagebegeleiding kunnen bieden en betaal de instellingen daarvoor.

Gemotiveerde mensen

Wethouder Bredemeijer: “Het is mooi om hier deze volle zaal te zien. Zo veel mensen die voor dezelfde opgave staan: jongeren les geven en een goede toekomst bieden. Mijn ouders gaven mij die kans en ik wil die ook aan mijn kinderen geven. Maar ik besef ook dat ik makkelijk praten heb, mijn wieg stond nou eenmaal op een bepaalde plek. Veel studenten komen uit andere wijken, hebben een andere afkomst en zij verdienen diezelfde kansen. Wat me gelukkig maakt is om te zien hoe gemotiveerd de mensen hier zijn om daar iets aan te doen. En natuurlijk moeten we als gemeente daar hard aan meewerken, we zijn immers een grote speler in Den Haag met 10.000 mensen in dienst.

Visueel handboek

Na de ondertekening werd het visueel handboek Gelijke Stagekansen gepresenteerd dat op de site van Inholland te downloaden is. Tijdens een open podium vertelden jongeren van diverse organisaties over hun ervaringen en wat ze zelf doen en organiseren in de diverse netwerken waarin ze actief zijn. Een belangrijke oproep aan bedrijven was daarbij: “Laat vooral zien hoe je investeert in diversiteit en wat het resultaat daarvan is. Geef het goede voorbeeld!

Meer nieuws lezen

Studenten halen 567 euro op voor ALS fonds

19 april 2024: Meer opgehaald dan verwacht Lees verder

Studenten voor ict-support naar Litouwen

03 april 2024: Leuke en leerzame reis Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten