Bezoek wethouder aan Taal+ school

22 mei 2023

Wethouder Hilbert Bredemeijer van Onderwijs, Jeugd en Sport heeft op 17 mei een bezoek gebracht aan de Taal+ school. Het gesprek met de directie ging over het bereik, over de verschillende doelgroepen, het effect van het taalonderwijs, en welke aandachtspunten er zijn voor de toekomst in de aanpak van laaggeletterdheid in het onderwijs. Taal+ is gevraagd mee te denken over de nieuwe Taalnota van Den Haag. Hierna woonde hij een les bij waar meteen een lastig onderdeel op het programma stond, het vervoegen van onregelmatige werkwoorden. De studenten lieten zien dat ze dit lastige onderdeel van onze taal al goed onder de knie hadden.

Taalstages

Er stond nog meer op het programma, want de wethouder werd voorgelicht over hoe het taalonderwijs is verrijkt, na de verschraling vanwege corona. Docenten vertelden over de vorderingen die zijn geboekt op het gebied van taalstages. Taalstagiaires worden ingezet bij bedrijven om daar in de praktijk steeds meer kennis op te doen van de Nederlandse taal. Vooral hun spreekvaardigheid gaat dan rap vooruit. Twee keer in de week les is een mooi begin, maar niet genoeg om snel volledig mee te kunnen draaien in de samenleving. Daarom worden voor cursisten die ongeveer op niveau A2 zitten, deze taalstages geregeld. Het is gelukt om bedrijven als de Makro, Middin, en C&A hier aan mee te laten werken en dat zijn nog maar enkele voorbeelden. Van de 200 cursisten die aan een taalstage begonnen, mocht 27% blijven en vond een betaalde baan en nog eens 26% ging vrijwilligerswerk doen. De overige taalstagiaires gaan voor het grootste deel verder met taallessen of een vervolgopleiding. De decanen helpen hieraan mee. Het lukt hen om een derde deel van de deelnemers zo te begeleiden dat zij weten wat zij kunnen, hun mogelijkheden kennen en zo door kunnen stromen.

Doe weer mee!

De wethouder kreeg daarna de nodige informatie over Doe Weer Mee! en over de activiteiten van het team Online leren waarvan de Haagse aanpak (online leren met gebruik van de Haagse licentie) inmiddels al landelijke interesse heeft gewekt. Diverse doelgroepen worden in contact gebracht met het programma “klik en tik” om mensen digitale vaardigheden te leren en ook dat werpt zijn vruchten af. Taalambassadeur Rosetta was aanwezig om persoonlijk te vertellen wat het voor haar betekende om dankzij de lessen weer mee te kunnen doen. “Ik heb me vaak geschaamd en dat hoeft nu gelukkig niet meer. Ik kan nu ook mijn kleinkinderen voorlezen en dat is ook heel belangrijk voor mij.

Meer nieuws lezen

Studenten halen 567 euro op voor ALS fonds

19 april 2024: Meer opgehaald dan verwacht Lees verder

Studenten voor ict-support naar Litouwen

03 april 2024: Leuke en leerzame reis Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten