Op weg naar werk!

17 mei 2023

Met een diploma op zak, ben je er nog niet. Tijdens corona werd dat extra duidelijk. Juist in die periode bleek dat velen, met name niveau 2 studenten, wel een extra duwtje in de rug nodig hebben om de weg naar de arbeidsmarkt te kunnen vinden.

In het kader van het voorkomen van jeugdwerkloosheid gaf de overheid aan ROC’s een uitdagende nieuwe opdracht. Vanaf 2025 hebben wij de taak om ook voor al onze gediplomeerden te 'zorgen'. Met andere woorden, onze verantwoordelijkheid houdt niet op bij het diploma. Met de subsidie die we ontvingen, zijn we bij Mondriaan nu al bezig met de opmaat richting 2025 via het nazorgprogramma ‘Op Weg Naar Werk’ (OWNW).

Met het groeiende aantal deelnemende scholen, begint OWNW steeds meer vorm te krijgen. Doel is het extra ondersteunen van studenten (niveau 1 t/m 4) die gediplomeerd het ROC verlaten. Dit tot een half jaar (in 2023 nog tot een jaar) na diplomeren. Ook studenten die dreigen uit te vallen (VSV) en doorgaan richting werk of leer/werk traject worden door Op Weg Naar Werk geholpen.

Het programma biedt een keur aan mogelijkheden: bijvoorbeeld ondersteuning door coaching en het bieden van professionele trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Er worden vaardigheden aangeleerd waarmee studenten toegang krijgen tot een digitaal platform waar ze hun eigen skillspaspoort kunnen aanmaken. Ook worden ze geholpen met het vinden van informatie over kansrijke beroepen (met video’s) en vacatures die passen bij hun profiel en opleiding.

OWNW wordt vanuit Mondriaan gecoördineerd door BAS (Begeleiding, Advies en Schakeltrajecten) in nauwe samenwerking met Jongerenpunt 070 vanuit de gemeente Den Haag en Social Solutions voor de omliggende gemeentes. Elles Boot-Sillevis, projectleider: “Studenten die in hun laatste jaar zitten, informeren we nu al over ons aanbod. Dat doen we in de vorm van gastlessen, flyers en bijeenkomsten. Zo organiseren we bijvoorbeeld op donderdag 11 mei op campus LWP en op dinsdag 23 mei op campus BRAS onze eerste informatiebijeenkomsten. Bovendien kunnen scholen ons aanbod als vast onderdeel in het lesprogramma SLB/LOB gaan opnemen.

Wil je meer informatie over Op Weg Naar Werk, voorlichting in jouw team of SLB klas, of heb je studenten die zich hiervoor willen aanmelden? Mail naar opwegnaarwerk@rocmondriaan.nl

Meer nieuws lezen

Studenten voor ict-support naar Litouwen

03 april 2024: Leuke en leerzame reis Lees verder

Vijf medailles voor Team Mondriaan bij Skills Heroes

25 maart 2024: Drie keer goud en twee keer brons Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten