Chefs at the Parc

17 mei 2023

Vier dagen lang, van 13 t/m 16 mei hebben er vijftien studenten (tien van de koksopleidingen en vijf van gastheer/gastvrouw) meegedaan aan Chefs at the Parc. Iedere dag was er een andere ploeg zodat er in totaal 60 studenten mee hebben kunnen doen. Chefs at the Parc is een internationaal evenement dat plaatsvindt in Kasteel Broekhuizen bij Leersum. Chefkoks uit diverse Europese landen komen daar bijeen om elkaar te inspireren met nieuwe vondsten en technieken. Het gaat daarbij om koks van gerenommeerde sterrenrestaurants. Docent Jordy Ramakers van Praag was vorig jaar december samen met Frank Plaatsman aanwezig bij een gala waar ze in contact kwamen met Jacob Jan Boerma, die in 2014 maar liefst drie Michelinsterren kreeg voor zijn restaurant “De Leest” in Vaassen. Met hem kregen ze het gedaan dat de keukens van het internationale festival werden opengesteld voor onze studenten. Alleen studenten van Mondriaan kregen deze eer. Zij kregen zo de unieke kans om met sterrenchefs uit binnen- en buitenland samen te werken.

Gespecialiseerd kok

De studenten die mee hebben gedaan zijn álle studenten “Gespecialiseerd kok” een bbl-opleiding op niveau 4, de opleiding voor gediplomeerde koks die zich verder willen specialiseren. Deze studenten gaan volgend jaar op een internationale stage. Harry de Bruijn en Brigitte Laukens waren aanwezig en hebben druk genetwerkt om zo nog meer voor de studenten mogelijk te maken. Ook studenten van niveau 2 en 3 konden zich aanmelden en er was flink veel animo op school om aan dit project mee te doen. Daarom gold: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Zeer vereerd

Studenten voelden zich ook zeer vereerd dat ze mee mochten doen. Marit: “We hebben onze voorkeuren doorgegeven en daarop zijn we ingedeeld bij de chefs. We mogen ze helpen, we mogen van ze leren en we mogen alles vragen.” Hun begeleider Jordy Ramakers van Praag vertelt: “De studenten werden elke dag om 13:00 uur opgehaald en bij aankomst kregen we allemaal eerst een rondleiding door de kruidentuin en kregen we de producten te zien waar we mee mochten werken. We hebben heel veel geleerd over eetbare bloemen en allerlei technieken die we zelf nooit gebruiken. Je ziet allerlei dingen die je anders niet zo vaak ziet. Zo was er bijvoorbeeld een Belgische chef die 40 kilo bieten via fermenteren en indrogen had verwerkt tot één kilo product dat daardoor een heel bijzondere smaaksensatie teweeg bracht. Een Spaanse chef liet zien hoe je ansjovis kunt laten smaken als ham, allemaal heel bijzonder. Volgend jaar doen we zeker weer mee!

Meer nieuws lezen

Vijf medailles voor Team Mondriaan bij Skills Heroes

25 maart 2024: Drie keer goud en twee keer brons Lees verder

Nieuwe opleiding “Vakspecialist Ondernemer”

12 maart 2024: Les over het starten van een eigen bedrijf Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten