Verkiezingsfestival op Aspasialaan

7 maart 2023

Op woensdag 15 maart mag iedereen van 18 jaar en ouder naar de stembus voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Van de jongeren die stemrecht hebben, maken er veel hier helaas geen gebruik van. ProDemos en NJR (Nationale Jeugdraad) willen in samenwerking met diverse mbo-scholen hier verandering in brengen. In aanloop naar de verkiezingen organiseren zij daarom verkiezingsfestivals op mbo’s door het hele land. Op maandag 6 maart was er een verkiezingsfestival op de Aspasialaan.

Verkiezingsfestivals voor mbo-studenten

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 bleek dat de opkomst onder praktisch opgeleide jongeren slechts 25% was. Veel van de huidige mbo-studenten mogen dit jaar voor het eerst hun stemrecht gebruiken. Jongeren hebben groot belang bij de keuzes die de politiek maakt, ook op provinciaal niveau. Bovendien is er bij de Provinciale Statenverkiezingen sprake van getrapte verkiezingen: indirect heeft hun stem ook invloed op de samenstelling in de Eerste Kamer.

Leuk en leerzaam

Tijdens de Verkiezingsfestivals leren studenten op een heel laagdrempelige manier over democratie, rechtsstaat, de huidige verkiezingen en waarom het belangrijk is dat ze hun stem laten horen. Dat doen ze met workshops, spellen en (vraag)gesprekken met Statenleden. Ook zijn er vertegenwoordigers van politieke jongerenorganisaties aanwezig om de standpunten van hun politieke partij toe te lichten en om met jongeren in gesprek te gaan. Een medewerker van Prodemos: “Jongeren denken vaak dat politiek saai is, maar zodra je het met ze gaat hebben over een onderwerp waar de politiek over gaat, dan blijken ze wel degelijk een mening te hebben.” Met al deze activiteiten was het voor de studenten een ontzettend leuke en leerzame dag.

Meer nieuws lezen

Week van het Geld

27 maart 2023: Bedwing de bling Lees verder

Groot Haags Studentendebat

26 maart 2023: Met elkaar de verbale strijd aan Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten