Eén op de vijf jongeren biedt mantelzorg

23 februari 2023

Van de vijf jongeren groeit er één op in een zorgsituatie. Zij zorgen voor iemand die dat nodig heeft, bijvoorbeeld een (groot)ouder, broer of zusje, soms zelfs een buurvrouw. Deze jonge mantelzorgers beschouwen de hulp die ze bieden als vanzelfsprekend en weten vaak niet eens dat ze mantelzorger zijn. De gevolgen kunnen echter serieus zijn: naast schooluitval liggen psychische problemen en gezondheidsklachten op de loer. Maar hoe herken je een jonge mantelzorger? Als een student vaak te laat is, opeens weg is, vermoeid oogt of er af en toe niet helemaal bij is, dat kunnen allemaal indicaties zijn dat hij of zij mantelzorg verleent.

Hulp is beschikbaar

De gemeente Den Haag heeft veel aandacht voor deze grote groep jongeren. Daarom werd er onlangs nog bij VAVO Haaglanden een bijeenkomst georganiseerd waarbij jongerenwerkers vanuit diverse instanties aanwezig waren. Het is voor iedereen goed om te weten dat er prima hulp geboden kan worden: voor veel verschillende vragen is er het JIP (Jongeren Informatie Punt), te bereiken via jiphaaglanden.nl. Het JIP kan een luisterend oor bieden en jongeren op weg helpen met praktische dingen. Vorig jaar opende wethouder Parbhudayal bij het JIP een speciaal mantelzorgpunt.

Gastlessen

Ook kan er contact worden opgenomen met een mantelzorgmakelaar via de site zorgkompashaaglanden.nl. Zij nemen taken over en ondersteunen bij aanvragen. Zij kennen de weg om mantelzorgers te ontlasten en hebben kennis van de wet- en regelgeving.
Om studenten beter bewust te maken van hun situatie en om meer onderling begrip te creëren is het ook mogelijk om een gastles te laten organiseren over dit onderwerp. Dat kan door contact op te nemen met Centrum 16.22, te bereiken via 070 356 0154.

Het verhaal van Fee

Fee is ook een jonge mantelzorger en vertelde op de bijeenkomst haar verhaal: “Ik zorg al tien jaar voor mijn moeder die blijvend hersenletsel heeft overgehouden aan een ongeluk. Ze is aangereden door een auto en moest toen met een traumahelikopter naar het ziekenhuis worden vervoerd. Aan dat ongeluk heeft mijn moeder onder andere stemmingswisselingen overgehouden. Dat zorgt ervoor dat ze soms net als een klein kind woedeaanvallen heeft als iets niet gaat zoals ze dat wil. Ze heeft ook moeite met lezen en taal. Daarom moet ik altijd mee als tolk als ze een afspraak heeft met bijvoorbeeld een bedrijf of het ziekenhuis.”

Dankbaar

“Sinds een jaar of vijf is er ook de zorg voor mijn oma bijgekomen. Zij is 83 en heeft, net als mijn moeder, hulp nodig met contact met de buitenwereld en het doen van boodschappen. Het is best zwaar om in mijn eentje voor mijn moeder én oma te zorgen. Maar ik krijg er ook veel voor terug hoor, voor het zorgen. Mijn oma en mijn moeder zijn dankbaar. Dat laten ze blijken door voor me te koken en ze willen voor mij zorgen als ik een keer ziek ben. Maar het is wel lastig dat ik de zorg niet kan uitbesteden af en toe.”

Meer nieuws lezen

Studenten halen 567 euro op voor ALS fonds

19 april 2024: Meer opgehaald dan verwacht Lees verder

Studenten voor ict-support naar Litouwen

03 april 2024: Leuke en leerzame reis Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten