'Heel Den Haag Leest' officieel van start

31 oktober 2022

Rosa Rupert en Marjolein Kool zijn de initiatiefnemers van “Heel Den Haag Leest” dat ervoor moet zorgen dat iedereen in Den Haag vaker een boek pakt. Dit is een prima manier om laaggeletterdheid, die in sommige wijken 50% van de bevolking treft, tegen te gaan. Morgen is de feestelijke kick-off op het Leeghwaterplein

Een echte campusbieb

Rosa: “Ik werk voor de School voor Business Support en we merkten daar dat nieuwe studenten steeds meer moeite hebben met taal en te weinig lezen. We zijn daarom begonnen met de schoolbibliotheek en dat blijkt prima te werken. Een bieb op school is een heel laagdrempelige en leuke manier om studenten zowel in als buiten de les in aanraking te laten komen met boeken. Er komen nu ook al studenten van andere scholen die boeken willen lenen en die zijn van harte welkom. Ook docenten van andere opleidingen en andere collega’s weten de bieb te vinden, bijvoorbeeld van de Facilitaire dienst en de schoonmaak. Het wordt steeds meer een echte campusbieb, voor iedereen op het LWP!”

Toegankelijke collectie

“In de les is er meer aandacht voor lezen. In mijn klas beginnen we met een leeskwartiertje en de studenten hadden al snel de smaak te pakken. Het kwartiertje is inmiddels 20-30 minuten. Ze houden een leesdagboek bij waarop staat hoeveel ze op een dag gelezen hebben. Het is voor een student een gevoel van overwinning, dat moment waarop ze hun eerste boek uit hebben. Dat is met de toegankelijke collectie in deze schoolbieb voor iedereen mogelijk, ook voor studenten die nog maar kort in Nederland zijn en op niveau A2 zitten.”

De kracht van samenwerking

Marjolein: “Rosa en ik waren al langer bezig met het idee van “Heel Mondriaan Leest” en we hebben er uiteindelijk voor gekozen om het nog groter aan te pakken en er “Heel Den Haag Leest” van te maken. We wilden graag de samenwerking zoeken met verschillende partners, waaronder kinderdagverblijven, basis- en middelbare scholen, de Haagse Hogeschool en natuurlijk de Bibliotheek Den Haag. Als een student hier op school ziet dat er een schoolbieb is, in het buurthuis ziet dat er activiteiten zijn die met lezen te maken hebben en dat ook ziet op de school of kinderopvang van zijn broertje of zusje, dan kan dat iets triggeren. Dat is de kracht van samenwerking.”

De voorleesbrandweerauto

“Ook binnen Mondriaan zoeken we de samenwerking op. Op de School voor Bouw en Infra zijn studenten nu een voorleesbrandweerauto aan het maken, ontworpen naar de Voorleestent die in het Kinderboekenmuseum staat, ook een partner binnen Heel Den Haag Leest. Die is makkelijk uit elkaar te halen en te vervoeren en daar gaan we binnenkort diverse scholen en bibliotheken mee af.”

Een netwerk van partijen

Rosa: “Door met veel partijen samen te werken kunnen we als “Heel Den Haag Leest” twee doelen bereiken. We creëren een platform, een netwerk van alle partijen die makkelijk met elkaar kunnen samenwerken en ervaringen met elkaar delen. De andere functie is aanjagend, zo bevorderen we initiatieven en breiden we die uit. Uiteindelijk willen we bijvoorbeeld op iedere Mondriaancampus een bibliotheek realiseren, en meer samenwerking met de Bibliotheek Den Haag.”

Knalopening!

“We hebben enorm veel zin in het feest van morgen. Voor de officiële kick-off van Heel Den Haag Leest heeft Gershwin Bonevacia een speciale spoken word geschreven en helpen studenten en leerlingen uit alle onderwijslagen mee. Uiteraard is er op een feest ook muziek: Tim Akkerman komt optreden met een speciaal ‘Heel Den Haag Leest’-lied en Sjaak Bral praat alles aan elkaar. Wethouder Hilbert Bredemeijer is ook van de partij en we kunnen al verklappen: het wordt een knalopening!”

Kijk voor meer informatie en voor het manifest op www.heeldenhaagleest.nl

Meer nieuws lezen

Bezoek minister Helder aan het CIV

30 november 2022: In gesprek met studenten en medewerkers Lees verder

Tweede instroom schooljaar 2022/2023

30 november 2022: Overzicht van opleidingen met later startmoment in schooljaar 2022-2023 Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten