Collega: Giovanni

Collega: Giovanni

“Mijn vader komt uit Sardinië, het Italiaanse eiland in de Middellandse zee. Hij is hier als gastarbeider naar toe gekomen en met een Nederlandse vrouw getrouwd. Zelf ben ik in Amsterdam geboren en toen ik acht jaar oud was ging mijn familie weer naar Sardinië, we woonden toen in het zuidoosten van het eiland.” Giovanni Pischedda (47) is facilitair medewerker op het Leeghwaterplein.

Tijd nemen om te genieten

“Die regio staat overigens bekend als een “blue zone” een gebied waar de bevolking heel oud wordt, 100 jaar worden is niet uitzonderlijk en veel mensen zijn op hoogbejaarde leeftijd nog behoorlijk gezond en actief. Er zijn verschillende verklaringen voor, we eten gezond (veel eigen producten) en er is geen vervuiling en nauwelijks industrie. En het belangrijkste: we nemen de tijd om te genieten van het leven en zeggen tegen elkaar: “Je bent maar een seconde op aarde”. In Nederland is het leven meer een sneltrein. Ik zie hier vaak mensen achter hun computer eten. Op Sardinië is dat ondenkbaar. Daar ga je met een groepje collega’s ergens wat eten en daar neem je de tijd voor.

Nederlands of Engels?

Toen we in Italië satelliettelevisie kregen kon ik ook Nederlandse programma’s zien. In het begin volgde ik die nog met ondertiteling en het ging snel al steeds beter. Uiteindelijk kon ik zelfs politieke discussies goed volgen. Inmiddels woon ik drie jaar in Nederland en ik werk nog aan mijn schrijfvaardigheid; op de Brasserskade volg ik nu een schrijfcursus. Wat het spreken betreft had ik natuurlijk al een redelijke basis dankzij mijn moeder, maar schrijven moest ik echt nog leren. Wat het leren van het Nederlands lastig maakt, is dat jullie zoveel buitenlandse woorden gebruiken en al helemaal veel Engels. Ik denk wel eens: moet ik nu Nederlands leren of Engels?

Terug naar Sardinië

Volgend schooljaar wil ik graag een facilitaire opleiding gaan volgen in een bbl-traject. En als ik met pensioen ga, denk ik dat ik weer op Sardinië ga wonen. Misschien begin ik daar wel een bed & breakfast, als ik ook 100 word, dan heb ik na mijn pensioen nog 30 jaar te gaan, dus daar is dan nog tijd genoeg voor.”

Lees hieronder de tip van giovanni

Ik zie hier vaak mensen achter hun computer eten. Op Sardinië is dat ondenkbaar.

Giovanni Pischedda (47) is facilitair medewerker op het Leeghwaterplein.

De tip van Giovanni


*"Zet tussen mensen die allemaal niet zo goed Nederlands spreken, altijd iemand die dat wel goed kan. Collega’s kunnen elkaar prima helpen met leren."*

Geïnteresseerd in verhalen van studenten en alumni?

call to action knop