Aysenur

Haar verhaal

“Dat ik kapper zou worden, wist ik al heel vroeg. Kinderen in de buurt en ook mijn moeder waren vroeger al mijn proefkonijnen. Ik volgde series van bekende kappers. Kapper worden moet je in je hebben. En ik heb het in me. Op mijn veertiende liep ik vanuit de praktijkschool al mijn eerste stage bij een kapper in Delft. En eigenlijk ben ik daar nooit weggegaan.” Aysenur Akkaya (19) studeert Kapper op het Leeghwaterplein.

“Binnen school doen we mee aan skills wedstrijden. Daarvoor trainen we tien weken. Straks gaat er een vertegenwoordiger naar de Nederlandse kampioenschappen. Winnaars gaan door naar de wereldkampioenschappen in Rusland. Ik ben daar bij. Ja hoor, dat denk ik echt.

Werken met echte mensen in de praktijk
Kapper worden leer je in de praktijk. Mijn week is heel afwisselend. Op maandag werk ik in de kapsalon van school, dinsdag en donderdag zijn theoriedagen en op woensdag en vrijdag werk ik op mijn stageadres. In de praktijk werk je met échte mensen. Die vertrouwen jou, en geven zich over aan jouw handen. En je leert daar snel te werken en je aan de afgesproken tijd te houden.

Dat diploma is nodig!
Ik had al veel ervaring toen ik op school kwam, maar ik zie bij mijn klasgenoten dat ze in het eerste jaar echt veel geleerd hebben. Als ik eerlijk ben moest ik zelf wel wennen aan het schoolse. Maar ik wil mijn diploma halen. Ik wil niet maar op één plek kunnen werken, maar zelf kunnen kiezen. En dan is dat diploma nodig.”

Lees hieronder de tip van Aysenur.

Je moet het in je hebben.
Aysenur Akkaya (19) volgt de opleiding tot Kapper

De tip van Aysenur“Kijk wat je écht wilt en wat bij je past. En durf te dromen. Wees niet bang om na je opleiding een andere richting in te gaan. Zelf ga ik hierna een marechaussee-opleiding doen. Maar ik blijf wel knippen hoor.”

Geïnteresseerd in meer verhalen en tips? call to action knop