Niveau 4 BBL BOL 3 jaar

Ondernemer Retail

Jij bepaalt de koers van de onderneming
Wat leer je bij

Ondernemer Retail

De ondernemer retail heeft een eigen onderneming binnen de retail, in de food- of non-foodsector. Afhankelijk van de grootte heeft hij medewerkers in dienst. Als ondernemer retail zet je jouw ondernemende houding binnen een commerciële omgeving in.

Je voelt je verantwoordelijk voor het welslagen van je eigen onderneming: bent een zelfstandige denker en doener, hebt doorzettingsvermogen en ambitie om een onderneming te leiden. Je combineert je commercieel inzicht met creativiteit en een praktische houding. Je bent je bewust van alle facetten van het zelfstandig ondernemerschap: je steekt ook zeker zelf de handen uit de mouwen en pakt alle taken op.

Je bent sociaal vaardig en gastheer van je eigen onderneming: het levende visitekaartje van je onderneming. Je bent in staat om relaties met je medewerkers, klanten en andere betrokkenen op te bouwen en te onderhouden. Je legt makkelijk contact, communiceert op prettige wijze en hebt geen problemen om je overtuigingskracht in te zetten. Je denkt continu vanuit de klant, zoekt en benut kansen en weet hoe je het beste in het belang van de onderneming én de klant kan ondernemen.

Je leert:

 • leidinggeven aan medewerkers
 • administratie voeren
 • de onderneming vertegenwoordigen
 • verkoop- en adviesgesprekken voeren
 • voorraden controleren
 • bestellingen plaatsen
 • stelt het assortiment samen en zorgt voor een goede presentatie
 • Nederlands en Engels
 • Rekenen
Module locaties anchor

Veelgestelde vragen

Welke vooropleiding heb ik nodig?

 • vmbo-diploma kader, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
 • mbo- diploma Verkoopspecialist, niveau 3

Hoe verloopt de intake voor deze opleiding?

Na je aanmelding krijg je een thuisopdracht opgestuurd en nodigen we je twee keer uit op school. De eerste keer wordt je uitgenodigd voor een algemene introductie en het maken van een test. Deze test is voor jou en de school belangrijk om de begeleiding goed te starten als je aan de opleiding begint.

De tweede keer nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek waarbij de opdracht en de uitkomst van de test worden besproken en natuurlijk kan je dan ook vragen stellen over de opleiding.

Wat zijn de kosten van de opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een BOL-opleiding) of cursusgeld (voor een BBL-opleiding) te betalen.

Voor een BOL-opleiding is in het schooljaar 2019-2020 het lesgeld € 1.168,00. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO (voorheen IB-groep).

Het cursusgeld voor een BBL-opleiding niveau 4 is € 588,00.

Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, gereedschappen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding. Hierover hoor je meer aan het begin van je opleiding.

Welke eigenschappen heb ik nodig?

Voor deze opleiding heb je een goede motivatie nodig. Je hebt daarnaast een servicegerichte instelling. Je beschikt over uitstekende communicatieve en commerciële vaardigheden. Je kunt zelfstandig werken.

Kan ik vrijstelling krijgen?

Soms is het mogelijk vrijstelling te krijgen voor één of meer onderdelen. Dat hangt af van je werkervaring, diploma’s of eerder gevolgde opleidingen en cursussen.

Module locaties anchor

Hier kun je deze opleiding volgen

Verder studeren

 • hbo Commerciële Economie
 • hbo Small Business en Retailmanagement

Bekijk ook eens...

Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.

Op zoek naar een specifieke opleiding? Zoek in ruim 200 opleidingen

Bekijk alle opleidingen