Leidinggevende travel & hospitality

Leidinggevende travel & hospitality

Als leidinggevende travel & hospitality beheers je het hele verkoopproces, van het ontvangen van de klant tot het leidinggeven aan een team.

Je wordt met deze opleiding een echte allround travel specialist. Je hebt alle vaardigheden van een zelfstandig medewerker travel & hospitality , maar daarnaast word je opgeleid tot manager. Als manager geef je leiding aan een team en ben je verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden op de afdeling of vestiging van het bedrijf. Je bent de schakel tussen personeel en management. Je zorgt voor de kwaliteit en voortgang van de werkzaamheden en bent verantwoordelijk voor tevredenheid van de klanten, het behalen van commerciële doelen, het naleven van de voorschriften en een goede sfeer.

Je leert in praktijksituaties allerlei aspecten van personeelsbeleid, financieel beheer, kwaliteitsbewaking en ontwikkelt managementvaardigheden.
Als leidinggevende travel & hospitality ontwikkel je vaardigheden om goed te kunnen functioneren in een toeristisch bedrijf, zoals:

 • het ontvangen en informeren van klanten aan de front-office
 • verkoopgericht adviseren
 • het werken met verschillende computersystemen
 • promoten van toeristische producten en diensten
 • het verkopen van reizen en aanvullende producten
 • het verwerken van boekingen in reserveringssystemen
 • administratief en financieel afhandelen van verkochte reizen
 • controle van facturen en reispapieren
 • het bijhouden van trends en ontwikkelingen
 • leiding geven aan collega’s
 • personeelsmanagement
 • financieel management

Ook leer je bij ons twee vreemde talen:

 • Engels en een tweede vreemde taal is verplicht

Tijdens je opleiding volg je ook keuzedelen. Met een keuzedeel geef je je diploma iets extra’s, je laat zien waar je interesse ligt en waar je goed in bent. Je volgt een keuzedeel op school of in de praktijk of in combinatie. De keuzedelen worden op je diploma vermeld. Je laat zo aan werkgevers en vervolgonderwijs zien waarin jij je gespecialiseerd hebt. Je vergroot hiermee je kansen op toelating tot een hogeschool of een baan.

Waar kun je werken?

Je kunt werken bij alle organisaties die in binnen- en buitenland actief zijn op toeristisch gebied. Denk bijvoorbeeld aan: reisorganisaties, zakenreisbureaus, luchtvaartmaatschappijen, internationale hotels, VVV, bungalowparken, cruiseschepen, of evenementenorganisaties.

Wist je dat...

Elsemiek een goede tip heeft?

Lees meer

Praktische informatie

Vooropleiding

 • vmbo-diploma, kader, theoretische of gemengde leerweg, bij voorkeur
  met economie
 • mbo-diploma Zelfstandig medewerker travel & hospitality, niveau 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. Voor een bol-opleiding bedraagt in het schooljaar 2022-2023 het lesgeld € 1.239,-. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO.

Bijkomende kosten:

Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, gereedschappen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding. Hierover hoor je meer aan het begin van je opleiding van de school waar je de opleiding gaat volgen. Heb je hierover al vragen voordat je je gaat aanmelden? Neem dan contact op. We helpen je graag.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Leermiddelen: (boeken, readers, licenties) afhankelijk van het leerjaar waar je in zit tussen de € 135,- en € 500,-.

Kleding: vaak in het eerste leerjaar tussen de € 35,- en € 200,-.

Vrijwillige bijdrage: (excursies e.d.) afhankelijk van het leerjaar waar je in zit tussen de € 470,- en € 635,-.

Intake

Voor de intake vragen we je om een motivatiebrief te schrijven, een vragenlijst over de opleiding in te vullen en een AMN/talentscan te doen.

Eigenschappen

Je bent enthousiast. Daarnaast ben je contactueel en communicatief vaardig. Je kunt goed omgaan met piekdrukte. Je durft aan te pakken. Je bent nauwkeurig,
probleemoplossend, klant- en resultaatgericht. Je vindt het leuk om te organiseren. Je hebt een flexibele instelling en je wilt meerdere talen kunnen spreken. Je bent representatief.

Hier kun je deze opleiding volgen

Helenastraat 10-12

Bekijk deze locatie

Verder studeren?

hbo, bijvoorbeeld NHTV, HTRO of Hogeschool TIO

Contact

Heb je vragen?

Kom dan naar één van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via 088-6663350 of info.toerisme@rocmondriaan.nl

Op zoek naar een specifieke opleiding?