In de Retail Innovatie & Experience Campus (Retail Campus) werken ondernemers, onderwijs en overheid samen aan vernieuwende en aantrekkelijke winkelgebieden met goed opgeleid personeel. Dit doen zij samen met studenten in retail innovatie labs in Leidschendam-Voorburg.
In de gemeente Leidschendam-Voorburg en omgeving zijn veel retailondernemers actief. In verschillende winkelgebieden geven zij, samen met vastgoedeigenaren, kleur aan de gemeente en vormen zij een belangrijke schakel in de lokale en regionale economie. Ook zijn er diverse opleidingen van mboRijnland, ROC Mondriaan en Haagse Hogeschool die toekomstig en zittend personeel opleiden voor de retailsector.
MKB Leidschendam-Voorburg, Unibail Rodamco Westfield, winkeliersverenigingen, Haagse Hogeschool, mboRijnland, ROC Mondriaan en gemeente Leidschendam-Voorburg denken en werken daarom actief aan het ontwikkelen van plannen.
Het programmateam van de Retail Campus bestaat uit Leo Valk van MKB Leidschendam-Voorburg namens de ondernemers, namens het onderwijs Katrien van Hees van mboRijnland, Marie-Claire Gambon van ROC Mondriaan en Ronald Visser van Ondernemerschap & Retail Management van De Haagse Hogeschool en namens de overheid Jacq Cornelissen als centrummanager van de kernwinkelgebieden in Leidschendam-Voorburg. De organisatie wordt verder ingericht als een projectorganisatie die kan groeien naar een stichting.
Uitdagingen
Veranderd koopgedrag van de consument zet druk op de retailondernemers en hun winkelgebieden. Hierdoor staan ondernemers, onderwijs en overheid voor verschillende en gezamenlijke uitdagingen. Retailondernemers willen hun business versterken maar missen soms de tijd, de middelen en de kwaliteiten om hun business een stap verder te helpen. Ook verloopt de samenwerking tussen ondernemers niet altijd optimaal. Studenten en docenten en het onderwijs willen uitdagend onderwijs dat optimaal aansluit bij de retail-realiteit van nu en de retail-toekomst van morgen. Dit lukt niet wanneer het onderwijs ver afstaat van de retail. De overheid en vastgoedondernemers willen aantrekkelijke winkelgebieden.
Uitdagingen die stuk voor stuk complex zijn en die vragen om innovatieve samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid.
Hoe?
In een publiek-private samenwerking (PPS) werken retailondernemers, winkeliersverenigingen, vastgoedeigenaren, onderwijsinstellingen en hun studenten en de overheid gezamenlijk aan deze uitdagingen. Immers samen komen we tot nieuwe inzichten en oplossingen die we alleen niet voor elkaar krijgen. PPS Retail stelt de consument centraal in haar plan. De consument is steeds meer op zoek naar gemak, beleving, personalisering en verbinding.
Met de vraag hoe winkelgebieden, retailers en hun huidige en toekomstige medewerkers kunnen anticiperen op de toekomstige ontwikkelingen gaan we in de Retail Campus aan de slag. Heel praktisch en ervaringsgericht. Deze aanpak past zowel bij de ondernemers als bij de studenten die graag leren door te doen. En dan het liefst leren door te doen in een realistische setting, de Retail Innovatie Labs.
Wanneer?
In september 2020 presenteerden ondernemers, onderwijs en overheid samen een plan voor de publiek-private samenwerking (PPS) Retail. Dit plan bevat de ingrediënten hoe de samenwerking en structuur eruit ziet. In het najaar van 2020 is gestart met het voorbereiden van de uitvoering in labs en starten waar mogelijk de eerste initiatieven al. Een aantal labs loopt al, zoals De Blue School.
Missie
De Retail Campus heeft als missie om samen met ondernemers, onderwijs en overheid, al lerende te werken aan aantrekkelijke winkelgebieden met vernieuwende, adaptieve en gezonde retailers met betrokken, voldoende en goed opgeleid personeel.