Queensela

Haar verhaal

Queensela wilde eerst laborant worden. Haar zus deed de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (GPM) in Leiden. Thuis werd veel over haar opleiding gesproken. Het werken met kinderen maakte haar steeds meer enthousiast. Ineens was er weer twijfel. Juridisch leek haar ook wel wat. Toch is de keus op GPM gevallen: het is een brede opleiding. Vooral het contact met kinderen en de afwisseling op de dag maakt het werk interessant.

Queensela’s ogen beginnen te twinkelen als ze het over kinderen heeft. “Met kinderen werken is heel leuk. Je bouwt een band met ze op, je helpt mee met de ontwikkeling van een kind. Elk kind is anders, de spontaniteit van kinderen is heel leuk en ze zijn eerlijk en oprecht,” aldus Queensela.

In het eerste jaar doe je Buitenprojecten. Een kinderopvang vraagt jou een activiteit te organiseren. Dit bereidt je samen met medestudenten voor op de opleiding. Dan ga je naar het kinderdagverblijf en voert de activiteit uit. “Ik was net 10 minuten binnen en een kind roept: ‘Juf, juf!’ Dat was voor mij! Ik word aangesproken als juf! Die verantwoordelijkheid geeft je toch plotseling een andere status. “

Queensela heeft zin in stage tijdens het tweede jaar. Buitenprojecten gingen goed en dat geeft vertrouwen. Per week loop je twee dagen stage. Het eerste jaar is voorbij gevlogen. Eerst wennen aan de werkwijze op de nieuwe opleiding; heel veel vakken. Aan het einde van de periode moet je heel veel inleveren. Je moet goed kunnen plannen. Je moet ook je eigen agenda bijwerken. Docenten zetten het huiswerk niet meer voor je in Magister. Je bent verantwoordelijk voor je eigen leerproces. Van tevoren had Queensela het idee dat het MBO ongestructureerd was, dat je de hele dag kon zitten Netflixen en chillen. “Dit is niet zo. Je maakt veel opdrachten. Telefoon mag je wel op tafel hebben, maar je beroepshouding telt zwaar mee. Je bent veel meer zelf verantwoordelijk. Je hebt straks een voorbeeldfunctie. Je wordt - zo lijkt het- heel vrij gelaten, maar docenten houden je beroepshouding nauwgezet bij. Hierover krijg je feedback. Dat is prettig want over twee jaar heb ik een baan met veel verantwoordelijkheid.”

Lees hieronder de tip van Queensela

Je helpt mee met de ontwikkeling van een kind.
Queensela

De tip van Queensela“Zoek goed uit welke opleiding je kiest en waar. Ga naar de Open Dagen want dan voel je goed de sfeer van de school.”

Geïnteresseerd in meer verhalen en tips? call to action knop