De week van Lezen en Schrijven

13 september 2022

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In Haaglanden gaat het om 18% van de volwassenen. Dat niet alleen, Eén op de vier jongeren van 15 jaar heeft een taalachterstand. Als jongeren met die achterstand van school komen lopen zij het risico de nieuwe generatie laaggeletterden te worden. Moeite hebben met basisvaardigheden heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan mensen die hier géén moeite mee hebben. Van 8 tot en met 14 september 2022 vindt daarom De Week van Lezen en Schrijven plaats met diverse activiteiten.

Informatiemarkt
Zo organiseerde de Taal+ school een gezellige informatiemarkt. Veel bezoekers kwamen langs voor informatie over onder meer taal, rekenen en computercursussen. De kantine was omgetoverd in een heuse markt met leuk aangeklede kraampjes, rode loper, ballonnen en zangeres Mandy vermaakte met Nederlandse liedjes. Het was een groot succes!

Lezen en leesplezier
Zowel Nederlandstaligen als anderstaligen konden informatie krijgen over cursussen, een proefles volgen en zelfs direct aanmelden. De intakers van de Taal+ school hadden het druk met mensen die zich wilden aanmelden. De bibliotheek van de school stond er met een gezellig leeshoekje en gaf informatie over het lezen en leesplezier. Ook het taalstagebureau van de Taal+ school, Taal aan Zee en Taalhuis Den Haag stonden bezoekers te woord over hun activiteiten. De Haagse taalambassadeurs van Doe Weer Mee! deelden enthousiast hun eigen ervaringen over het weer naar school gaan en beter leren lezen en schrijven.

Delftse paardentram
Het Taalnetwerk Delft organiseerde in het kader van deze dag een exclusieve en verrassende Taalreis door Delft. Met City-Shuttles en een paardentram reisde een groep belangstellenden langs diverse plekken in Delft waar organisaties of particulieren zich inzetten voor laaggeletterde Delftenaren. De Taalreis startte in het Stadskantoor met informatie over ‘’de nieuwe inburgering’’ waarna de reis verder ging richting de Brasserskade naar de Taal+ school en Doe Weer Mee! De reis ging verder richting het Buitenhof waar Taalsociaal -Delft voor elkaar en Taal op Eigen kracht -Stichting Ferdosi bezocht werden. Terug in het Stadskantoor was er informatie over Samen Nederlands Praten waarna de Taalreis met een gezamenlijke borrel werd afgesloten.

Glazen radiohuis
De verschillende taalnetwerken in Haaglanden organiseren uiteenlopende activiteiten in de Week van Lezen & Schrijven, zoals trainingen, vloerscrabble, extra taalcafés, een shuttletour langs diverse taalaanbieders en een glazen radiohuis, live te volgen via de lokale omroepen. Dit glazen radiohuis was te vinden in Stadscentrum In de Bogaard in Rijswijk. Stichting Cineac Den Haag organiseert daar van 12 tot en met 16 september tussen 7 en 18 uur een glazen radiohuis voor iedereen in heel Haaglanden, op het Bomenplein in het Rijswijkse winkelcentrum Bogaard. Een week lang besteden verschillende organisaties aandacht aan taal en het tegengaan van laaggeletterdheid. Door kleine activiteiten, optredens en interviews, in en om het Glazen Radiohuis, vraagt Cineac om aandacht voor het onderwerp laaggeletterdheid in Haaglanden en wat je eraan kunt doen. De uitzendingen zijn te volgen via de (lokale) radio, internet en televisie.

De Pluim
In de regionale wervingscampagne ‘Doe Weer Mee!’ werkt Mondriaan samen met de gemeenten Delft, Den Haag, Midden-Delfland, Rijswijk en Westland samen bij de aanpak van laaggeletterdheid in de regio. Hierbij wordt jaarlijks per deelnemende gemeente De Pluim uitgereikt aan een persoon of organisatie die hieraan een bijzondere bijdrage heeft. In de gemeente Rijswijk is de Pluim gisteren uitgereikt aan Kinderopvang Morgen in Rijswijk, en er worden deze week nog drie pluimen uitgereikt.

Meer nieuws lezen

Doe weer mee! reikt vier pluimen uit

23 september 2022: Doe weer mee! reikt vier pluimen uit Lees verder

Eerstejaars studenten van ROC Mondriaan gaan aan de slag met

21 september 2022: Gratis bibliotheekpas voor studenten Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten