Culturele ontdekkingsreis door Mauritshuis

8 april 2022

Jongeren motiveren om naar een museum te gaan, het blijkt makkelijker dan gedacht! Studenten van de opleiding Facilitaire dienstverlening deden in coronatijd enthousiast online mee met een Design Thinking project. Zo’n project houdt in dat een doelgroep zelf nadenkt over een situatie die je aan wil pakken. Door niet over hen, maar met hen te praten begrijp je veel makkelijker hoe je een groep enthousiast kunt maken.

Elkaar ontmoeten

Ruim twee jaar geleden zijn Mondriaan en het Mauritshuis samen een zoektocht gestart om elkaar te leren kennen en te onderzoeken wat ze voor elkaar konden betekenen. Dat heeft geleid tot een mooi programma waarbij studenten en museumdocenten elkaar op school en in het museum ontmoeten en samen een bijzondere, leuke en leerzame ontdekkingsreis maken. Vrijdag was de opening waar ook Cultuurwethouder Robert van Asten bij aanwezig was. Hij liet meteen weten erg trots op de studenten te zijn, want: “We hebben in Den Haag zoveel prachtige dingen en die zijn voor iedereen om van te genieten.

17e eeuwse Tinder en fake news

Een onderdeel waar de studenten over hebben nagedacht is: hoe maak je een museum voor ons interessant? Wat zij zelf leuk vinden, heeft immers een grote kans van slagen bij andere studenten. Dat leverde een interessante manier van kijken naar kunst op. Zo begonnen de museumdocenten portretten te bekijken als een variant van Tinder, maar dan van enkele eeuwen geleden. Toen lieten rijke mensen schilderijen van zich maken om die aan potentiële huwelijkspartners op verre locaties te laten zien. Ook fake news kwam aan bod, want een schilder als Rembrandt gaf op schilderijen vaak een wat mooiere voorstelling van de werkelijkheid. Op het schilderij “De anatomische les van professor Tulp” zien we dat de professor de arm ontleedt, terwijl hij in werkelijkheid ongetwijfeld met de buikholte is begonnen. Omdat dat minder prettig oogt, is er maar ergens anders voor gekozen. De kenner die dit uitlegde, kreeg de studenten direct mee omdat ze het schilderij zo konden koppelen aan dingen uit hun eigen leven.

Meer nieuws lezen

Studenten voor ict-support naar Litouwen

03 april 2024: Leuke en leerzame reis Lees verder

Vijf medailles voor Team Mondriaan bij Skills Heroes

25 maart 2024: Drie keer goud en twee keer brons Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten