'Heel Den Haag Leest' krijgt veel belangstelling

28 maart 2022

Een grote delegatie met de voorzitter van de MBO Raad (Adnan Tekin), de directeur van de Stichting Lezen en Schrijven (Geke van Velzen) leden van de Tweede Kamer en beleidsmedewerkers meldde zich vrijdag op het Leeghwaterplein voor een omvangrijk programma. Diverse scholen werden hierbij aangedaan en er werd kennisgemaakt met nieuwe lesmethoden, zoals de Escapekoffer. Aan nieuwe vondst waarmee diverse opdrachten gemaakt moeten worden om tot een teamprestatie te komen.

Centraal stond de aanpak van laaggeletterdheid waarvoor een nieuw initiatief in het leven is geroepen: Heel Den Haag leest. In navolging van Heel Rotterdam Leest wordt daarmee breed aandacht gevraagd voor lezen en leesplezier.

De samenwerking opzoeken

Rosa Rupert, docent de School voor Business Support: "We zoeken de samenwerking op in de stad en creëren productieve partnerschappen en mooie activiteiten op het gebied van lezen en leesplezier. Door gezamenlijk een manifest te ondertekenen beklinken we bestendige samenwerking die hopelijk zorgt voor uitwisseling van kennis en kunde en daadwerkelijk meer tijd én geld voor lezen, leesplezier en verhalen in het onderwijs (PO, VO, MBO en HBO) en bij de betrokken sociale partners in de stad. Zo creëren we een Haagse leescultuur en brengen we steeds het belang van lezen onder de aandacht."

"Juf, mogen we alstublieft doorlezen?"

Op de School voor Business Support werd de nieuwe schoolbibliotheek geopend. De delegatie werd ontvangen door adjunct-directeur Marisja Groen die heel enthousiast vertelde over wat er allemaal al bereikt is op haar school. Twee studentes uit de moederklas vertelden hoe het lezen hen niet alleen hielp met hun Nederlands, maar ook met het beter begrijpen van de samenleving en de geschiedenis. Marisja: "Boeken over bijvoorbeeld Anne Frank worden in de moederklas verslonden. Waar de studenten in het begin vooral diep moesten zuchten bij het horen van het plan om tien minuten lang te gaan lezen, hoor je nu na een half uur: Juf, mogen we alstublieft nog even doorlezen? Hier is door ons team hard aan gewerkt. De hele school kan trots zijn op zulke bevlogen collega's."


Meer nieuws lezen