Bezoek minister Helder aan het CIV

30 november 2022

Minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport bezocht maandag het CIV (Centrum voor Innovatief Vakmanschap) aan de Aspasialaan. Na de ontvangst door Harry de Bruijn en Flora van Eck kreeg ze een rondleiding en ging ze met studenten in gesprek. Innovatie, anders leren en samenwerken om het voor de client beter te maken stonden daarbij centraal.

Zingeving

Interessant is dat de minister veel kennis en ervaring heeft in de langdurige zorg. Zo was ze bestuurder in de ouderenzorg. Ze kon daarom met voorbeelden komen en zich goed verplaatsen in de situatie van de studenten en de medewerkers van Middin. Ze begreep goed dat iedere cliënt een eigen benadering nodig heeft. De studenten legden uit dat wat op de ene afdeling goed werkt, op een andere afdeling soms niet goed werkt en hoe ze daarmee omgaan: “Iedere client heeft een andere zorgvraag. We ontdekken met elkaar wat er nodig en nuttig is.” Hun begeleider voegde daaraan toe dat Saffier (zorgorganisatie) daarom juist weinig kaders geeft: “Ontdek wat werkt en wat de client prettig vindt. Ontdek nieuwe dingen.”

Inzet van technologie

Een van de studenten demonstreerde daarbij de CRDL (Cradle), een houten object (zie foto). Zodra twee mensen elkaar en de cradle aanraken, ontstaan er geluiden die de emoties prikkelen. Deze cradle wordt ingezet om contact te leggen tussen mensen met diepe dementie of een verstandelijke beperking en hun verzorgenden of familieleden. Net als de eerder al ingezette tovertafel en de mechanische kat is dit een middel waarmee cliënten warmte en geborgenheid ervaren en contact kunnen leggen met anderen. Een andere ontwikkeling is het inzetten van een VR-bril zodat stagiaires voorafgaand aan de BPV al kennis kunnen maken met de werkplek en de doelgroep. Dit verlaagt de werkdruk van de begeleiders en zorgt voor betere matching en een zachte landing. Ook de minister ging met de bril op haar hoofd virtueel op pad.

Trots

Aanwezig waren ook enkele medewerkers van zorgorganisatie Middin. Sinds kort werkt het Middin innovatiecentrum samen met het CIV. Het is een plek waar medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen door te werken en te leren. Nieuwe ideeën kunnen hier tot praktische oplossingen leiden. De minister luisterde aandachtig, stelde ook hier diverse vragen en was zichtbaar onder de indruk. Middin, het CIV en onze studenten en docenten mogen trots op zichzelf zijn: “Als je probeert de werkwijze te veranderen en voortdurend open staat voor vernieuwing, dan vraagt dat wel wat van een afdeling. Als je die stappen toch durft te zetten, dan mag je daar trots op zijn! Jullie verbeteren zo de zorg en geven voorbeelden die overal kunnen worden gevolgd.”

Bestuurlijke dialoog

Het bezoek werd afgesloten met een bestuurlijke dialoog. De minister ging daarvoor in gesprek met bestuurders van zorg- en welzijnsorganisaties en met de directeur van ZWconnect, zodat zij aandacht konden vragen voor de regionale arbeidsmarktproblematiek in de sector. Zo konden ze de minister een beeld geven van de kansrijke initiatieven die in de regio worden opgepakt. Belangrijke thema’s kwamen hierbij naar voren zoals de hoge kosten voor Personeel Niet In Loondienst (PNIL), de uitstroom, het veranderen van de ‘mindset’ binnen organisaties en regionaal werkgeverschap. De minister vertelde wat er op deze thema’s wordt gedaan vanuit het ministerie, onder andere binnen het programma Toekomst Bestendige Arbeidsmarkt Zorg.

Meer nieuws lezen

Week van het Geld

27 maart 2023: Bedwing de bling Lees verder

Groot Haags Studentendebat

26 maart 2023: Met elkaar de verbale strijd aan Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten