De nieuwe MBO Card, een primeur voor Mondriaan

25 november 2022

In de theaterzaal van de School voor Toerisme en Recreatie vond op 23 november de lancering plaats van de nieuwe MBO Card. Deze bestaat al sinds 2016, maar nieuw is dat er nu ook budget aan gekoppeld wordt. Mondriaan gaat dit als eerste, grote ROC doen en voert daarmee de pilot uit.

Cultuur in de les

Een panel, met daarin onder andere Hans Schutte en diverse mensen uit bijvoorbeeld de cultuursector ging onder leiding van acteur Karim in gesprek over de voordelen die deze uitbreiding biedt. Hans zei hierover: “Het is een heel bijzondere dag vandaag, acht jaar geleden sprak ik met de voorzitter van het JOB (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs) over het ontbreken van een CJP-pas voor mbo-studenten. Dat is toen met de minister geregeld en nu hebben we deze uitbreiding. Wij stellen als ROC 10,50 euro beschikbaar en de overheid doet dat ook, zodat voor iedere student 21 euro beschikbaar is.” Docenten kunnen daarmee aanbod van culturele organisaties in hun lessen integreren. Zij kunnen daarmee terecht bij 1200 culturele instellingen.

Zichtbaarheid van het mbo

Gerben Hagenaars van de Gemeente Den Haag voegde daar nog aan toe: “De MBO card is een fantastisch middel om meer kansengelijkheid te creëren. Klassen of misschien wel hele scholen kunnen zo activiteiten ontwikkelen zonder dat ze eerst achter budget aan moeten. Dat vergroot de zichtbaarheid van het mbo en is ook heel goed nieuws voor de cultuursector die hiermee nieuwe doelgroepen over de vloer krijgt.”

De aanwezigen kregen na al dit goede nieuws zelf ook meteen een culturele ervaring, want theatergroep Drang speelde de voorstelling “Radicaal”. De theatermakers gingen na afloop met het publiek, waaronder ook enkele schoolklassen in gesprek.

Meer informatie over de MBO card is te lezen op de site over CJP in het mbo.

Meer nieuws lezen

Week van het Geld

27 maart 2023: Bedwing de bling Lees verder

Groot Haags Studentendebat

26 maart 2023: Met elkaar de verbale strijd aan Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten