Studenten leren reanimeren met Mixed Reality

28 juni 2021

Vanaf komend schooljaar kunnen studenten van de School voor Business Support kiezen voor het vak Reanimeren, EHBO en BHV. De manier waarop de school dit vanaf september gaat aanbieden is uniek. De training wordt namelijk niet alleen traditioneel in een klasje met instructeur gegeven, maar ook individueel en op maat gesneden in een ‘’Mixed Reality-vorm.’’ De Nederlandse startup Velicus ontwikkelde samen met de school hiervoor de CPR+ applicatie. Hiermee wordt het leren van eerste hulp realistischer, leuker én toegankelijker. Het nieuwe keuzedeel valt onder het vak burgerschap.

Jelle Marchand, schooldirecteur van de School voor Business Support, heeft zich persoonlijk ingezet voor de ontwikkeling van het keuzedeel en de innovatieve trainingswijze op zijn school: ‘’Ik denk dat zo’n innovatieve training onze jonge studenten meer aanspreekt dan een ‘ouderwets klasje’ en het is van groot belang dat jongeren leren reanimeren. Zij zijn de toekomst en kunnen hiermee immers levens redden!’’ De school werkt voor deze vernieuwende manier van leren samen met Het Oranje Kruis, dat op onafhankelijke wijze de certificering valideert. De studenten krijgen bij slagen een diploma van Het Oranje Kruis en weten dan zeker dat ze het ook écht kunnen.

Emilia Granda (18) uit Den Haag is eerstejaars student van de opleiding Financiële Administratie. Zij probeert het keuzedeel vast uit en is enthousiast: ‘’Het lijkt ingewikkeld, maar het is ongelofelijk hoe realistisch het door die bril wordt!’’

Microsoft HoloLens 2 en Mixed Reality (MR)

Met de CPR+ app van Velicus en de HoloLens 2 op het hoofd leren studenten reanimeren met een defibrillator (AED) en komt ook de stabiele zijligging aan bod. Mixed Reality is net even anders dan Augmented Reality (AR) & Virtual Reality (VR). Een MR headset - zoals de Microsoft HoloLens 2 - plaatst digitale 3D objecten in de echte omgeving. Deze objecten ‘interacteren’ met de omgeving, maar óók met de eigen handen. De CPR+ applicatie maakt het (simu)leren van een reanimatie scenario in de eigen omgeving mogelijk, waar, hoe vaak en wanneer een student maar wil. Door korter en vaker per jaar te kunnen oefenen en herhalen bouwt de student meer zelfvertrouwen op, zodat die beter voorbereid is op een echte noodsituatie.

Reanimatie verhoogt de kans dat iemand een circulatie- of hartstilstand overleeft. Circulatie- en hartstilstanden komen vaak voor. Elke week krijgen buiten het ziekenhuis zo’n driehonderd mensen een circulatie- of hartstilstand. Thuis, op school, op straat, in de winkel, op het sportveld, op de werkvloer, noem maar op. Een omstander die direct weet wat te doen en begint met reanimeren, verdubbelt de overlevingskans van het slachtoffer.

Meer nieuws lezen

Studenten halen 567 euro op voor ALS fonds

19 april 2024: Meer opgehaald dan verwacht Lees verder

Studenten voor ict-support naar Litouwen

03 april 2024: Leuke en leerzame reis Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten