Eerste diplomering instructeurs

2 maart 2021

De School voor Pedagogische en Sociale beroepen van ROC Mondriaan reikt vandaag voor het eerst het diploma Instructeur mbo uit aan zestien volwassenen. De gediplomeerden hebben doorgaans enkele of vele jaren ervaring als instructeur maar bezaten tot vandaag nog niet de officiële papieren. Het instructeursdiploma is noodzakelijk is om als instructeur zelfstandig studenten te trainen en begeleiden. Veertien van de kersverse gediplomeerde instructeurs zijn in dienst bij scholen van ROC Mondriaan, twee bij mbo Rijnland.

Sommigen werkten al in ondersteunende functies als Verzuimmedewerker-registratie en stagebureau. Anderen zijn ooit opgeleid tot bijvoorbeeld kok, ICT’er, kapper, jeugdwerker, schoonheidsspecialiste, doktersassistente, secretaresse. Praktijkervaring als instructeur hadden de studenten inmiddels genoeg en in de opleiding leerden ze nog didactische en pedagogische vaardigheden. Maar ook hoe te zorgen voor een goede sfeer in de klas, op welke manier het beste feedback te geven en welke didactische werkvormen er allemaal zijn.

Opleiden in coronatijd

De opleiding duurt een jaar en vanwege corona moesten de lessen al snel geheel online. Docent Marijke Grootendorst is lovend: ‘Online leren lukte deze studenten uitstekend. De opkomst was heel goed, met camera’s aan en het was merkbaar dat het gemotiveerde en gedreven volwassenen zijn. Niettemin is het een zwaar traject. Eén opleidingsjaar is zó om. Sommige studenten hebben enorm moeten buffelen om aan de exameneisen te voldoen. Lange lesdagen met daarnaast drie/vier dagen werken als instructeur en lesgeven aan groepen studenten; het is echt een pittig traject!’’

Vincent Kapaan is een van de gediplomeerden: “De school was aan het begin van de opleiding open maar sloot toen snel door de pandemie. De laatste paar maanden konden we nog wel terecht op locatie, dat was wel fijn. De opleiding tot MBO instructeur heeft me zeker geholpen, bijvoorbeeld de opbouw van mijn lessen is verbeterd. Ook het maken van lesformulieren gaat efficiënter.”


Meer nieuws lezen