Van grond tot mond

23 november 2021

Eco-restaurant Orchard, het leerwerkbedrijf op de Koningin Marialaan, staat al bekend om het groene, eerlijke en lokale karakter. Daar is maandag een zeer opvallende primeur bijgekomen: zeven kruidentorens, met in iedere toren ruimte voor 64 potten met kruiden, sieren nu de ruimtes binnen en buiten het restaurant.

Innovatie
Practor en topkok Pierre Wind ziet graag zoveel mogelijk innovatie in de restaurants en was dan ook zeer enthousiast over het idee van docenten Bartelings en Goutier: de buitenruimte achter de school inrichten als een tuin waar groenten, fruit en diverse kruiden kunnen worden geteeld. De eerste fruitboompjes zijn inmiddels geplant en zeven imposante kruidentorens staan daar nu ook bij.

Kennis opdoen in de praktijk
"Wat hier zo mooi aan is, is dat studenten hun productkennis nu kunnen opdoen in de praktijk. Je kunt beter leren wat je aan salie en tijm hebt door het te plukken, zelf te ruiken en te proeven, dan dat je het van een plaatje uit een boek leert. Het is een duurzaam systeem dat geen water verspilt en je hoeft er niet eens groene vingers voor te hebben." Via een ingenieus systeem krijgen de planten via capillaire werking hun water vanuit centrale bassins in de torens die ontworpen zijn door LIF (Local Indoor Farming) uit Apeldoorn. Voor deze start-up was dit de eerste grote opdracht zodat het ook voor hen een feestje was in restaurant Orchard.


Meer nieuws lezen