Niet westerse leermeesters

10 december 2020

Maandag was er een bijzondere certificering bij de School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening. Een groep van twaalf Haagse horecaondernemers met een niet westerse achtergrond, ontving het certificaat om zich erkend leermeester te mogen noemen. Dit voorziet in een vraag.

Om erkend leerbedrijf te zijn moet bij het bedrijf een gecertificeerde leermeester werkzaam zijn. Schooldirecteur Brigitte Laukens nam het initiatief tot de training die nodig was om het certificaat te krijgen en docenten van de school voerden de scholing uit. Ze reageert blij: ‘’We schrijven elk jaar meer studenten in met een niet westerse achtergrond. Deze studenten geven regelmatig aan om óók hun stage te willen lopen in niet westerse bedrijven. Maar in ons bestand van leerbedrijven waren deze bedrijven niet vertegenwoordigd. Daar komt nu verandering in en we hopen dat goed voorbeeld goed doet volgen!’’

Uit onderzoek dat de school vorig schooljaar deed, bleek dat er meer dan 200 niet westerse horecabedrijven in Den Haag zijn, maar ook dat bij geen van deze bedrijven een gecertificeerd leermeester werkzaam was. Uit navraag bleek dat de bedrijven zeker interesse hadden, maar dat men niet bekend was met de mogelijkheid. Medio 2020 is een aantal bedrijven persoonlijk benaderd door het SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en/of medewerkers van de school met de vraag of zij ook de training tot leermeester wilden volgen. Daarna is het snel gegaan en kon oktober worden gestart. Twaalf ondernemers hebben de training gevolgd en het certificaat in ontvangst genomen. Hun bedrijven zijn nu erkend door SBB.

Een trotse Armand Dharamsingh ondertekent trots zijn certicaat en mag zich erkend leermeester noemen. Armand werkte als IT-er voor internationale bedrijven maar gebruikt de coronatijd om lokale horeca te helpen, onder andere met vindbaarheid en bereikbaarheid via internet.


Meer nieuws lezen