Studentensymposium 'Dementie' is een succes

11 maart 2019

“Het is eigenlijk best raar dat we een incontinentieluier pas gaan dragen als we die ook echt nodig hebben. Waarom zou je daar niet eerst aan proberen te wennen als je nog goed bij zinnen bent en het prima kunt uitleggen als er iets niet helemaal lekker zit? Ik speel met mijn collega’s wel eens de Inco-Bingo en wie het eerst bingo heeft krijgt een luier mee naar huis.” Stef van de Participatiekliniek organiseert o.a. Oudtopia, een project waarbij zorgverleners en binnenkort ook studenten een 24-uurservaring kunnen meemaken. Hier ervaren ze zelf hoe het is om als dementerende verzorgd te worden. Het is vooral belangrijk dat mensen zich leren inleven in een patiënt en dat meenemen in de manier waarop ze met hen omgaan. Dat was tijdens dit symposium het centrale thema.

Een studente Verpleegkundige: “De dementie-simulator was echt een schok voor mij. Het was eigenlijk meer dan een schok, het was een eye-opener. Nu snap ik hoe het voelt als je een zekere concentratie niet meer op kunt brengen.” Met deze simulator, die bestaat uit een bril en een koptelefoon die een kakafonie van klanken geeft, ervaart de drager hoe het is om te leven met een sterk beperkt concentratievermogen. Dit zou het gevoel van dementie kunnen benaderen. “Voor de cliënten in de zorgcentra is het waarschijnlijk nog veel erger omdat zij vaak niet alleen geestelijke maar ook lichamelijke beperkingen hebben. Ik ben dankbaar voor deze ervaring, ik ga nu toch anders naar de mensen kijken waarmee ik werk.” De robot-katten, die voor dementeren die niet meer goed voor een echt dier kunnen zorgen, een leuke afleiding konden zijn, riepen ook bij de studenten vertederende reacties uit. “En deze poept ook nog eens niet in de tuin!”

In Naaldwijk was columnist Hugo Borst te gast. “Het zorgen voor dementerende ouderen doe je vanuit je hart, let heel goed op jezelf en geef je grenzen als verzorgende goed aan. Mijn moeder was altijd een lieve en zorgzame moeder die veel voor mij betekend heeft, de laatste drie maanden voordat zij overleed waren emotioneel heel zwaar. Probeer daarom de ziekte te omarmen en ga er met humor mee om. Zing en maak muziek en geef ook aandacht aan ouderen die geen bezoek krijgen.” Borst vertelde na afloop dat hij nog niet eerder voor zulke jonge leerlingen zijn verhalen had verteld en was onder de indruk van de goede vragen die zij hadden gesteld.

Tijdens het studentensymposium voor ruim 900 zorgstudenten in Den Haag, Delft, Naaldwijk en Leiden kunnen studenten meedoen aan ongeveer 80 workshops en masterclasses over de laatste snufjes in het omgaan met mensen met dementie. Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid kon onverwacht niet aanwezig zijn bij de opening en vertelde daarom per videoboodschap dat het werken met kwetsbare ouderen “prachtig, betekenisvol en waardevol … maar soms best ingewikkeld en ook moeilijk kan zijn”.

hugo_borst
Hugo Borst spreekt de studenten enthousiast toe.

Meer nieuws lezen

Studenten halen 567 euro op voor ALS fonds

19 april 2024: Meer opgehaald dan verwacht Lees verder

Studenten voor ict-support naar Litouwen

03 april 2024: Leuke en leerzame reis Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten