Doe-middag Logistiek

26 februari 2019

Op woensdagmiddag 23 januari heeft een groep vo-leerlingen meegedaan met de doe-middag van de logistieke opleidingen. De doe-middag vond plaats bij HANOS te Delft. Dit bedrijf is als horecagroothandel uitgegroeid tot een organisatie met negentien groothandel-vestigingen verspreid door heel Nederland en twee in België. Door de grootte en professionaliteit van de organisatie is het een perfecte leerplek voor degenen die zich later in de logistiek willen begeven.

Om 14:30 uur werden de leerlingen verwacht op locatie, waar ze werden opgevangen door twee docenten van de School voor Retail en Logistiek. Zes potentiële Mondriaans van morgen waren geïnteresseerd en deze werden in twee groepen verdeeld. Elke groep kreeg een begeleider van zowel Mondriaan als een HANOS supervisor.

Een deel theorie
De twee groepen kregen elk een deel theorie waarin zij door de supervisors werden meegenomen in het proces tijdens de verkoop, bevoorrading en levering. HANOS is een geoliede machine waar ieder zijn eigen taak heeft. En als je een taak hebt binnen dit bedrijf, dan heb je ook een hele verantwoordelijkheid. Tijdens de rondleiding kregen de leerlingen informatie over de totstandkoming van bepaalde processen en hoe deze in de loop der jaren geperfectioneerd zijn. Zo werden orders vroeger met meerdere klantnummers per container gegroepeerd en dat liep vaak fout. Tegenwoordig krijgt elk klantnummer zijn eigen container en is de foutmarge miniem. Dit was maar één voorbeeld van de tips en informatie die de leerlingen kregen.

De groepen gingen na het introductiepraatje achtereenvolgens de grote stellages langs, de delicatesse-afdeling, de vers afdeling (die geheel op zichzelf binnen HANOS operationeel is omdat deze complexe processen en regels hanteert) en het grote magazijn waar orders worden ‘gepicked’. Hier mochten de leerlingen met de handen uit de mouwen. Dat vonden ze geweldig na de theorie, die overigens heel interessant was en sommige ogen opende, maar het blijft natuurlijk een DOE-middag.

Handen uit de mouwen
Elke leerling werd aan één werknemer gekoppeld om een klein uur met werkzaamheden mee te lopen. De leerlingen mochten orders picken, waarbij ze zagen dat elke werknemer een klein apparaatje aan zijn pols had om informatie op af te lezen over welk product waar hoort. Deze pallet-producten worden vervoerd met speciale apparaten naar andere afdelingen of in de winkel bijgevuld. Elk proces had zijn protocollen en door in praktijk werkzaamheden te verrichten en mee te mogen lopen met werknemers kregen de leerlingen een goed beeld van waar logistiek voor staat.

Aan het einde van de dag hadden de leerlingen de kans om nog een paar vragen stellen en sloten zij gezamenlijk de doe-middag met de supervisors af. Het was weer een geslaagde middag en we hopen dat deelnemers van de doe-middag nu een goed beeld hebben van het bedrijfsleven binnen logistiek.

De eerstvolgende doe-middag logistieke opleidingen vindt 27 maart plaats. VO leerlingen die mee willen doen kunnen zich weer aanmelden door een e-mail te sturen naar: retail.logistiek@rocmondriaan.nl


Meer nieuws lezen