School in actie

15 oktober 2018

Op 18 en 19 oktober gaat de hele School voor Mode zich inzetten voor Stichting Sheltersuit. Afgelopen vrijdag kwam initiatiefnemer Bas Timmer de studenten alvast vertellen over het mooie werk van de stichting. Hier werden ze meteen heel enthousiast van, zeker ook door de bevlogen manier waarop Bas over zijn werk sprak. Tegenover een volle Haagse Tribune vertelde schooldirecteur Michel Luk dat hij Bas had ontmoet op een Mode Tweedaagse en zo ook hoorde over de sheltersuits. Dit zijn jassen met aanritsbare slaapzakken die speciaal zijn gemaakt voor daklozen. Inmiddels zijn er, met hulp van velen, al duizenden van zijn gemaakt. Een handige tas waar een sheltersuit goed in past zou een prima aanvulling zijn en daar gaan de modestudenten nu aan meehelpen. Oud-student Omar Munie ondersteunt het project en is donderdag ook van de partij.

Bas Timmer heeft in textielstad Enschede ook een modeopleiding gedaan en had al snel een eigen kledinglabel. Hij maakte mooie kleding maar miste toch de betekenis ervan en een tragische gebeurtenis zorgde voor een ommezwaai. De vader van twee van zijn vrienden was dakloos geworden en stierf op straat tijdens een koude winternacht. Bas voelde zich daardoor schuldig vanwege het niet inzetten van zijn creativiteit en kwam toen al snel met de allereerste sheltersuit. Er werd enthousiast op gereageerd en voor Bas was het toen meteen duidelijk: “Dit is wat ik wil!”

Er werden sponsors gevonden en veel vrienden deden enthousiast mee. De aantallen liepen al snel op en Bas kwam op het idee om eens in een AZC te gaan kijken of daar mensen waren die mee konden helpen. Hij had geluk want hij vond meteen al diverse ervaren Syrische kleermakers voor wie het een makkie was om snel de sheltersuits in elkaar te zetten. Na een grote uitdeelactie op het Rembrandtplein en bezoeken aan Lesbos waar ook vluchtelingen nu een sheltersuit krijgen om het winterse weer te trotseren bestaat er landelijke aandacht voor Bas Timmer en zijn initiatief. Hij heeft pas geleden nog een bezoek aan de koning gebracht en gaat nu met diverse roc’s aan de slag om tassen te maken voor makkelijker vervoer. Op 18 oktober komt hij zeker ook weer terug naar het Leeghwaterplein om te kijken hoe het gaat als onze studenten gaan meehelpen met het realiseren van zijn droom.


Meer nieuws lezen