Op naar Pyeongchang

29 januari 2018

Renske van Beek zat een paar jaar geleden nog op de School voor Commerciële economie waar ze Marketing en Communicatie studeerde. Voor haar komen er spannende tijden aan, want ze komt in actie op de Paralympische Winterspelen in Pyeongchang.

Op jonge leeftijd stond Renske al op de ski’s. Op haar tiende werd zij echter getroffen door een herseninfarct, waardoor de linkerkant van haar lichaam deels verlamd is geraakt. Skiën ging toen niet meer, maar snowboarden was wel met veel oefenen - en met veel vallen en opstaan - toch nog mogelijk. Zo ging ze elk jaar op wintersport, en daar werd ze vier jaar geleden gescout door Bibian Mentel, die goud haalde tijdens de Paralympics van Sotsji 2014. Door met Bibian mee te trainen, wist ze een plekje te bemachtigen in de selectie Talentontwikkeling.

Tijdens haar opleiding kon ze gebruik maken van de regelingen die gelden voor topsporters, er wordt dan een individueel rooster gemaakt waarmee de student voldoende tijd heeft om te trainen en toch aan de 1000-uren norm kan voldoen. In totaal maken ongeveer 50 studenten van deze regeling gebruik, waarvan de helft op de School voor Lifestyle, Sport en Bewegen zit en de andere helft op één van de andere scholen. Niet iedereen mag zich topsporter noemen, dat bepaalt de betreffende sportbond samen met sportkoepel NOC-NSF. Een handicap hoeft daarbij geen belemmering te zijn; bij de School voor Lifestyle, Sport en Bewegen studeren verschillende studenten met (en zonder) topsportstatus en een handicap. Eén van deze studenten gaan we misschien tijdens de Paralympische Spelen van Tokyo 2020 in actie zien.

Het gaat prima met de voorbereidingen en Renske is daar ook heel veel voor onderweg. Vorige week was ze nog op trainingskamp in Oostenrijk en nu traint ze in Papendal. Daar is geen indoorpiste maar ze kan daar prima terecht voor kracht- en conditietraining. Begin februari gaat ze naar Canada voor enkele wedstrijden, daarna weer terug naar Nederland, dan naar Japan voor weer een trainingskamp en dan uiteindelijk naar eindbestemming Pyeongchang in Zuid-Korea waar de Winterspelen plaatsvinden. Op 12 en 16 maart komt ze daar in actie. In totaal doen er 10 Nederlandse paralympiërs mee, vijf bij het alpineskiën en vijf bij het snowboarden (schaatsen is geen paralympische sport). Volgens Renske zijn ze echt een team, de sfeer in de ploeg is prima en ze hebben ontzettend veel lol samen. Vorige maand nog kwam beschermvrouwe prinses Margriet een training bijwonen en heeft ze met de ploeg geluncht. Ook de mensen van NOC-NSF zorgen vaak voor een extra duwtje in de rug, iedereen helpt graag mee. Om mee te mogen doen moest Renske wel een aantal limieten halen, prima resultaten bij wedstrijden in Landgraaf en in Finland hielpen daarbij. De concurrentie is wel sterk, Renske kent sommige snowboarders uit Canada en de VS die ook in actie gaan komen en die vaak net wat sneller zijn. “Toch, als alles meezit, en ik heb een goede dag, dan sluit ik een medaille zeker niet uit!”


Meer nieuws lezen