Nu lid van Euro-Toques

19 april 2017

ROC Mondriaan is vanaf nu aangesloten bij de prestigieuze restaurantvereniging Euro-Toques (opgericht door Paul Bocuse). "Dit is de Michelinster voor opleidingen", verklaart een trotse Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit donderdag 13 april jongstleden na afloop van het speciale 'Inauguratiediner'. Als eregast mag hij in restaurant Classique aan de Koningin Marialaan proeven hoe ver de studenten ‘zelfstandig werkend kok’’ al zijn gevorderd.  Het lidmaatschap heeft alles te maken met het huidige succes van de koksopleiding. "De koksmarkt is niet te overspoelen", zegt Bob Schut, directeur van de School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening. "We raken ze bijna sneller kwijt dan we ze kunnen opleiden." In de keuken bereiden de koks in opleiding onder leiding van Jos Koning en Harry Visbeen een viergangen aspergemenu. Een aantal van hen gaat na het diploma verder in de opleiding ‘’Gespecialiseerd kok’’ die september aanstaande van start gaat. Mede om die reden is samenwerking met Euro-Toques gezocht, zodat de studenten ook ik daarbij passende restaurants kunnen stagelopen.

Docent en instructeur Harry Visbeen draaide als chefkok negen jaar in Den Haag restaurant het Ganzenest met een Michelinster: "Wij hadden toen ook het lidmaatmaatschap van Euro-Toque. Waar het voor staat? Kwaliteit en géén kunstmatige toevoegingen." Na de amuse van krokante lamszwezerik met asperge en aspergeschuim serveren de studenten (naast de School voor Horeca ook afkomstig van de International Hotel and Management School in het complex) een verzorgd voorgerecht uit: Buikspek van het Livar varken gelakt met appelstroop en asperges. De scholen laten ook met de prima wijnkeuze zien dat veel horeca know how is verzameld: een Argentijnse Masi Passa Bianco. Na een tussengerecht van op de huid gebakken rode mul met aspergelinten en morieljesaus bereikt de keukenploeg de finale; het hoofdgerecht van op lage temperatuur gegaarde kalfswang in eigen jus met een mousseline van aardappel en asperges. Het dessert bestaat uit Lambada aardbeientaartjes met een compote van asperges en vanilleroom. In de koffieronde is het even te zien dat het een opleidingsinstituut is, geen sterrenrestaurant. De vraag om een espresso leidt tot discussie in de bediening, want ja: we zouden toch gewóne kopjes koffie schenken. Harry Visbeen herkent het met een lach: "Ja, ze moeten nog wat leren hè. Maar vergis je niet, ik heb hier eerstejaars die echt al perfect kunnen koken." Commissaris van de Koning, Jaap Smit, vertrouwt de aanwezigen toe met Mondriaan een meer dan gewone band te voelen, "Ik ben soms gastdocent bij de School voor Economische en juridische beroepen in Leidschenveen. Ik kom graag bij Mondriaan, ik hou van alle toekomstverwachtingen op school. Wat wordt mijn leven, dat vragen leerlingen zich af. Ze leren hier een vak. Dat telt. En laat u niets wijsmaken; de jongelui zijn enorm beleefd."

Meer nieuws lezen

Vijf medailles voor Team Mondriaan bij Skills Heroes

25 maart 2024: Drie keer goud en twee keer brons Lees verder

Nieuwe opleiding “Vakspecialist Ondernemer”

12 maart 2024: Les over het starten van een eigen bedrijf Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten