Vakkanjers maken onderwaternatuur zichtbaar

13 juni 2016

Hoe maak je de onderwaterwereld voor iedereen zichtbaar? Dat was de vraag waarmee Natuurmonumenten knappe koppen uitdaagde voor de Natuur Innovatieprijs 2015. Het winnende idee, een vistoren, is nu werkelijkheid: mbo-studenten van ROC Mondriaan hebben onlangs hun werkende prototype geïnstalleerd in het Naardermeer.

​Het idee is even slim als simpel: het water, dat automatisch stijgt in de toren, warmt sneller op dan het water onder de waterspiegel. Koudbloedige vissen – die het warme water opzoeken – zullen het transparante aquarium dus vanzelf inzwemmen. Projectleider en boswachter Andre Donker: "Zo kunnen we onze prachtige onderwaterwereld voor iedereen zichtbaar maken. Een echte aanrader, weet ik als duikende boswachter. Ook wandelaars en fietsers krijgen nu de kans om die bijzondere natuur te beleven, gewoon vanaf de kant. "

 v.l.n.r. de ROC Mondriaan-studenten (mechatronica) Pim Stoopman, Julian Kleijwegt, Mirko Bosch en Max Spies

Vakkanjers

De uitwerking van het idee is neergelegd als pilotopdracht voor het Vakkanjerprogramma. Dit is een competitie waarin jonge techniektalenten van het mbo samenwerken aan innovatieve opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De Vakkanjers van ROC Mondriaan (Den Haag) en Summa College (Eindhoven) hebben de afgelopen maanden gewerkt aan de technische uitwerking van de vistoren.

Uitdaging

Teamcaptain Mirko Bosch uit Sassenheim – onlangs nog genomineerd voor de verkiezing Mondriaan Uitblinker van ROC Mondriaan namens de School voor MEI – is blij met het eindresultaat. "Dit hebben we echt als team neergezet, van eerste ontwerp en budgettering tot het bouwen en de plaatsing in het Naardermeer. Deze opdracht was een mooie uitdaging, voor een echte opdrachtgever. Daar mogen we best trots op zijn."


Meer nieuws lezen