Zwemmen voor dementen

2 mei 2016

Zwementie is een project waarin studenten (van mbo en hbo) zwemmen met ouderen met dementie. Studenten van de School voor Lifestyle, Sport en Bewegen werken hier samen met studenten Verpleegkunde van de Haagse Hogeschool die het project bedacht hebben. Het project sluit aan bij het streven om iets nuttigs te doen voor de maatschappij in nieuwe en innovatieve verbindingen. Daarnaast is het kort geleden nog duidelijk geworden hoezeer dit aansluit bij het beleid van staatssecretaris Van Rijn, die eind vorig jaar opriep om meer jongeren te gaan betrekken bij de zorg voor mensen met dementie.

Het project heeft voor iedereen belangrijke voordelen. Bewegen is goed voor mensen en zeker ook voor dementerende ouderen en studenten worden in de gelegenheid gesteld om met deze mensen om te gaan in een heel andere context, een echte verrijking van het onderwijsprogramma. Ook worden familieleden (mantelzorgers) in de gelegenheid gesteld om in een plezierige sfeer een activiteit met hun dementerende naaste te ondernemen.

Doordat het project wordt vormgegeven in een Wellness-achtige omgeving en de familieleden daarbij nadrukkelijk worden betrokken, biedt het een sfeer waarin de beide lotgenoten ontspannen kunnen verblijven en samenzijn. Het project is al gegroeid van één keer per maand zwemmen naar één keer per week en er is belangstelling vanuit andere steden. Deelneemster Nel (80) is in ieder geval heel enthousiast: “Lekker dat warme water. Alles gaat soepeler, je voelt je weer jong.”


Meer nieuws lezen