Debattoernooi op Leeghwaterplein

11 februari 2016

​Vorige week vrijdag werd voor de tiende keer het landelijke mbo debattoernooi georganiseerd en voor de tweede keer op rij werd dit op het Leeghwaterplein gedaan. Twintig teams van scholen uit het hele land deden mee en van ons eigen roc zelfs vier, twee Mondriaanteams van het Leeghwaterplein, één van de Brasserskade en één van de Vondellaan.

Na een spannende en felle finale ging de winst naar ROC Tilburg dat nu al zes van de tien mbo debattoernooien gewonnen heeft. Het toernooi werd georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut met steun van Fonds 1818 en drie ministeries (Buitenlandse Zaken, Onderwijs Cultuur en Wetenschappen en Veiligheid en Justitie).

Pierre Heijnen opende de dag en sprak alle teams toe voor ze van start gingen. "Den Haag is de stad van het Woord, we hebben hier de Tweede Kamer, de Hoge Raad, rechtbanken, het Joegoslavië tribunaal en het Vredespaleis, hier lossen ze op met woorden wat andere mensen met wapens op dachten te kunnen lossen. Jullie zijn allemaal winnaars; als je straks een debat verliest, bedenk dan dat je een winnaar bent omdat je in de traditie van het woord bent gaan staan."

Na drie debatrondes werden de punten bij elkaar opgeteld en mochten de twee hoogst geëindigde teams voor de volle zaal met elkaar in debat over de stelling: "Vluchtelingen moeten alleen nog worden opgevangen in de eigen regio". Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking was inmiddels gearriveerd om dit debat bij te wonen en daarna de prijs uit te reiken. Tijdens het debat viel vooral Angus McIntyre (22) op door snel overal tegenargumenten op te bedenken en hij werd dan ook aangewezen als de beste debater; eind mei mag hij als jongerenvertegenwoordiger samen met de minister naar de World Humanitarian Summit in Istanbul.


Meer nieuws lezen