Mondrianers bouwen school in Ghana

8 september 2015

Vijf studenten van de School voor Bouw en Infra vertrekken in oktober naar Ghana. Op initiatief van de stichting Kofi Annanschool gaan zij meewerken aan de bouw van een middelbaar technische school in het dorpje Afranse. Daarmee hebben de kinderen later veel meer kans op werk en kunnen ze een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de regio. Sjoerd Wiersma, docent bouw en infra, verricht samen met de studenten het voorwerk, waardoor er ter plekke gelijk gestart kan worden.

“Vijf oktober vertrekken we voor vier weken naar Ghana”, vertelt Sjoerd. “We vliegen naar Accra. Vandaaruit gaan we met een busje over stoffige wegen naar Afranse. De fundering van de school is er al. Die is door Ballast Nedam neergelegd. Als wij aankomen is een deel van de school al gebouwd door de eerste ploeg. Wij gaan de pleisterlaag op de muren aan en het aanbrengen van de dakspanten en dakbalken. Verder zorgen we voor het stellen van kozijnen en het afhangen van deuren . Vier mensen van de lokale bevolking helpen ons daarmee. En als het nodig is, springen mensen uit het dorp bij.”

Back to basic
“De studenten zijn erg gemotiveerd”, gaat Sjoerd verder. “Ze gaan nu meebouwen aan de toekomst van de kinderen daar. Zo ervaren ze dat. Naast de bestaande basisschool krijgt Afranse een echte technische school. In het dorp maken onze studenten kennis met een heel andere manier van leven en werken. Bovendien zijn ze als groep op elkaar aangewezen. Het is echt back to basic, want elektriciteit en water zullen niet altijd aanwezig zijn.”

Het project is een echte internationale stage die goed van pas komt in hun opleiding. Ze krijgen opdrachten, die binnen het leerprogramma passen en natuurlijk ook binnen dit specifieke project. De materialen komen uit de omgeving. Gereedschappen worden door de stichting geleverd en later in het technisch onderwijs ter plaatse gebruikt.

De studenten verblijven in een lodge. Iedere deelnemer heeft daarin zijn eigen kamer. Als het goed is, is er ook een kook- en wasploeg aanwezig. “Naast het werk is er ruimte voor cultuur-historische uitstapjes”, vertelt Sjoerd. Waar we nu het meest naar uitkijken is de officiële ontvangst door de dorpsoudste. Het belooft voor ons allen een hele spannende ervaring te worden.”


Meer nieuws lezen