Westlander schrijft gedichten

18 augustus 2015

Westlander Dick Voogd nam een aantal jaar geleden de stap om weer naar school te gaan. Hij was het zat om alsmaar hulp te moeten vragen als hij een brief moest schrijven of een formulier invullen. En Dick bleek niet te enige want vele andere volwassen Westlanders hebben het aangedurfd om op latere leeftijd terug naar school te gaan bij de Taal+school Westland om beter te leren lezen, schrijven en/of rekenen.

Met Dick gaat het beter leren lezen en schrijven zo goed dat hij behalve cursist ook taalambassadeur is geworden. Net als Marco Zeeman en Marioleine van Rijn (foto) weet hij immers uit eigen ervaring hoe moeilijk het is als je niet goed kunt lezen of schrijven en daarom geven zij nu alle drie voorlichting aan lotgenoten. Zodat anderen ook durven de stap te nemen om weer naar school te gaan.

En alsof het nog niet genoeg is schrijft Dick inmiddels zelfs gedichten. Zijn boekje ‘’DE 21 VAN DICK’’ is verkrijgbaar bij Boekhandel Vingerling in ’s Gravenzande en Plein 12 Naaldwijk.

Zo’n 150 volwassen Westlanders volgen lessen bij ROC Mondriaan aan de Professor Holwerdalaan in Naaldwijk. Het zijn lessen ’s avonds en overdag zoals lezen, schrijven en rekenen, inburgering, Nederlands als tweede taal, gebruik van de computer en het internet. De lessen zijn bestemd voor anderstaligen én voor mensen die in Westland geboren en getogen zijn.

In Westland wonen en werken veel arbeidsmigranten die de taal nodig hebben en van oudsher gingen veel Westlanders snel aan de slag in de glastuinbouw. Hierdoor beheerst men niet altijd de Nederlandse taal of het rekenen helemaal goed . Bovendien zakt na verloop van tijd veel weg. In heel Nederland heeft ongeveer één op de negen mensen hier een probleem mee. De cursussen worden gesubsidieerd door de gemeente Westland.


Meer nieuws lezen