Excellent vakmanschap

17 augustus 2015

''We gingen ervoor maar helaas bij het vijfde onderdeel ging een en ander mis. We zijn nu tiende geworden terwijl een plaats bij de top vijf haalbaar leek. Maar we hebben veel, heel veel geleerd!," aldus Diewer van der Schoor en Mitchel Mulder gisteren na afloop van de WorldSkills in Brazilië waar ze meededen in het wedstrijdonderdeel Mechatronica. Echter ook een tiende plaats tijdens de WorldSkills is heel erg bijzonder aangezien er maar liefst 37 teams streden om de beste te zijn. Goud ging naar Korea, zilver naar China (2x), Brazilië, Zwitserland. Onze jongens behaalden overigens wel de medaille voor excellent vakmanschap omdat ze boven het gemiddelde scoorden. Daar kunnen ze trots op zijn en dit predicaat zal het bedrijfsleven aanspreken als ze op zoek gaan naar een baan. Aanstaande woensdag keren de jongens terug naar Nederland.

​De twee net afgestudeerde studenten van de School voor Metaal, Electro- en Installatietechniek vertegenwoordigden ons land in het Nederlands team bestaande uit 35 zorgvuldig getrainde vaktalenten. Team Nederland kwam uit in 30 richtingen. In de vakrichting Mechatronica deden onze studenten voor de elfde keer mee aan de WorldSkills. Docent Ties van Elst trainde als docent de jongens vooraf en begeleidde hen ook ter plaatse in São Paulo: ''De jongens hebben in de voorbereidingen - naast hun opleiding- enorm hard gewerkt, en het resultaat is, ondanks dat het geen podiumplaats is geworden heel erg goed, vooral gezien het niveau van de concurrentie!''

Wat is mechatronica?
Het woord zal niet iedereen iets zeggen, maar iedereen plukt er de vruchten van. Zonder mechatronica geen dvd-speler, geen melkrobot, geen airbag en geen automatisch parkeersysteem in een auto. Huishoudelijke en industriële apparaten en hulpmiddelen voor ouderen of gehandicapten worden steeds slimmer. Bijna altijd komt daar mechatronica bij kijken: de combinatie van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica. ROC Mondriaan neemt een vooraanstaande plek in de nationale en Europese wedstrijden Mechatronica omdat onze studenten altijd bijzonder goed getraind van start gaan en daardoor hoog scoren. Van Diewer van der Schoor is een filmpje gemaakt om te laten zien hoe hij zover gekomen is. Zie zijn ‘’Road to São Paulo’’.

WorldSkills 2015, São Paulo
Tijdens de WorldSkills, de wereldkampioenschappen voor jonge vakmensen streden van 11-16 augustus ruim 1200 jonge kandidaten uit 75 landen, in 50 beroepen voor de eretitel. Nederland deed mee met 30 vakrichtingen (beroepen), waaronder tuinaanleg, mobiele robotica, verpleegkunde, lassen, etaleren, metselen en meubel maken. Tijdens de vier wedstrijddagen moesten zij, onder toeziend oog van honderdduizenden bezoekers, diverse opdrachten uitvoeren op hun eigen vakgebied. Alle kandidaten zijn getraind en begeleid door experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen. Bekijk alle resultaten van het Nederlands team op WorldSkills-team.nl en van alle wedstrijden op www.worldskillssaopaulo2015.com.


Meer nieuws lezen